Η «καρδιά» των αρχαίων πόλεων χτυπούσε στις Αγορές τους. Εκεί συγκεντρώνονταν οι πολίτες για να ανταλλάξουν απόψεις, εμπορεύματα, για να δοκιμάσουν νέες ιδέες, νέες εμπειρίες. Η ρωμαϊκή «καρδιά» του Δίου φαίνεται πως χτυπούσε επάνω από την ελληνιστική. Σε ένα σημείο που δεν ήταν ακριβώς στο κέντρο της αρχαίας πόλης, αλλά ήταν κοντά στα ιερά, όπως αναφέρει ο ανασκαφέας του Δίου, Δημήτρης Παντερμαλής. Επιπροσθέτως πρόκειται για ένα οικοδομικό τετράγωνο δημόσιου χαρακτήρα. Ενα τετράγωνο από την αγορά του Δίου πρόκειται να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί. Η συνολική πρόταση εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εγκρίθηκε και αναμένονται οι επιμέρους μελέτες.

Ο χώρος επιλέχθηκε, ακριβώς επειδή αποτελούσε, ουσιαστικά, τον πυρήνα της πόλης. Η Σεμέλη Πινγιάτογλου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ευαγγελία Αλβανού από την ΚΖ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι εκείνες που επιμελούνται το πρόγραμμα, μαζί με πλειάδα συνεργατών.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι πολλά, καθώς οι αρχαιότητες έχουν μείνει εκτεθειμένες από τη δεκαετία του '70, οπότε και αποκαλύφθηκαν. Τα σημαντικότερα είναι η διάλυση των λιθοδομών, οι βιολογικές επικαθίσεις στο υλικό, η βλάστηση, αλλά και οι φθορές στις τοιχογραφίες και στα ψηφιδωτά δάπεδα.

Συνοπτικά, οι εργασίες που προτείνονται είναι: στερέωση του ψηφιδωτού δαπέδου και των τοιχογραφιών στο Σεβαστείο.

Στερέωση τοίχων και ψηφιδωτών δαπέδων στις οικίες Ευθυβούλου και Επιγένους. Στερέωση τοίχων της Νότιας Στοάς και στερέωση κεραμικού κλιβάνου καθώς και κρυπτής αποθήκης.

Συντηρήσεις
Ο καθηγητής Π. Βαλαβάνης ανέφερε πως πρέπει να επαινεθεί το πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά με συντηρήσεις, καθώς είναι σημαντικό πρωτίστως να στερεώνονται τα μνημεία.

Τα μέτρα αφορούν στην προστασία, την αναγνωσιμότητα και την κατανόηση των επιμέρους κτιρίων. Επίσης στην ανάδειξη της διαχρονικής ζωής του Δίου, καθώς στο τετράγωνο αυτό σώζονται αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κινητά ευρήματα από τον 5ο αι. π.Χ. έως τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αντικατασταθεί το στέγαστρο του Σεβαστείου με νέο που θα εξασφαλίζει καλύτερη προστασία των τοιχογραφιών. Θα δημιουργηθεί και ένα επιπλέον στη ΒΔ γωνία του Σεβαστείου. Τέλος, θα γίνει επέκταση του στεγάστρου στο μνημείο των ασπίδων.

Θα δημιουργηθεί εξέδρα πανοραμικής θέας στα δυτικά, με πρόσβαση και σε ΑμεΑ, προκειμένου ο επισκέπτης να έχει εποπτεία της Αγοράς και όλης της περιοχής γύρω από αυτήν, καθώς και της σχέσης της με το ποτάμι που κυλά ανατολικά.

Ακόμη, θα κατασκευαστεί προέκταση της μεταλλικής γέφυρας στις Μεγάλες Θέρμες, ώστε να είναι προσιτή και σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑ ΣΤΟΝ ΟΡΦΕΑ
Το Δίον ήταν μία αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μία από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η πρώτη γραπτή αναφορά είναι στον Θουκυδίδη, ο οποίος την αναφέρει ως την πρώτη πόλη από την οποία πέρασε ο στρατηγός της Σπάρτης Βρασίδας το 424 π.Χ. Η πόλη φαίνεται να ιδρύθηκε από τους Περραιβούς της Θεσσαλίας, προς τιμήν του Δία. Κάθε χρόνο γίνονταν τα «Δία», με κέντρο τον ναό του πατέρα των θεών. Στο Δίον τελούνταν και Ολυμπιακοί Αγώνες και επινίκιες εορτές και θυσίες. Η πόλη συνδέθηκε επίσης με τον Ορφέα, καθώς μία παράδοση αναφέρει ότι ο τελευταίος σκοτώθηκε από γυναίκες του Δίου και στον τόπο εκείνο τοποθετήθηκε πέτρινη υδρία με τα οστά του. Εγινε πολιτιστικό κέντρο εφάμιλλο με τους Δελφούς και την Ολυμπία στα χρόνια του βασιλιά Αρχέλαου της Μακεδονίας.

Πηγή: ethnos.gr