Ο Σιμόν Σαχίν με το ούτι του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Ο σπουδαίος παλαιστίνιος ουτίστας Σιμόν Σαχίν με το Κοντσέρτο του για ούτι και το Κοντσέρτο - Σουίτα για λύρα, παραδοσιακά όργανα και φωνή με τίτλο «Μελίτα Γκαμπές» του «δικού μας» Δημήτρη Μαραγκόπουλου «διασταυρώνονται» σε μια ενδιαφέρουσα συναυλία που θα δοθεί στις 4 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στις 20.30). Η συναυλία εντάσσεται στη γνωστή σειρά «Γέφυρες» η οποία εδώ και πολλά χρόνια σηματοδοτεί τη συνύπαρξη διαφορετικών μουσικών «σχολών» κι εν προκειμένω «φωτίζει» τη σύνδεση των παραδοσιακών οργάνων με τον κόσμο της συμφωνικής ορχήστρας.

Ο Σιμόν Σαχίν - βιρτουόζος ουτίστας και, ταυτόχρονα, ένας από τους σημαντικότερους Άραβες συνθέτες της γενιάς του - θα ερμηνεύσει ο ίδιος το έργο του, το οποίο μεταπηδά από τον παραδοσιακό ήχο στην τζαζ και την κλασική δυτική μουσική.

Ο πολυοργανίστας Βασίλης Αγροκώστας θα ερμηνεύσει - σε πρώτη παρουσίαση - το έργο του Δημήτρη Μαραγκόπουλου με λύρα, σουραύλι αλλά και με τη φωνή του. Μαζί του συμπράττει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη.

Το Κοντσέρτο - Σουίτα «Μελίτα Γκαμπές», όπως άλλωστε και άλλα έργα του Δημήτρη Μαραγκόπουλου στο παρελθόν, διερευνά και καλλιεργεί τον μουσικό διάλογο Ανατολής - Δύσης, ακολουθώντας μια «φυσική διάθεση σύνδεσης της ελληνικής παράδοσης με άλλους μουσικούς πολιτισμούς». Ωστόσο, το συγκεκριμένο έργο, σημειώνει ο συνθέτης «επιχειρεί μία επιπλέον κίνηση αφού εντάσσει την λύρα - κυρίως - σ΄ένα όργανο απολύτως συμφωνικό και σύγχρονο». Ο τίτλος του έργου (από τον ομώνυμο τόπο της Μεσογείου, μέρος του «τριγώνου Ταύρος - Δέλτα Κρουσέιντ - Μελίτα Γκαμπές» που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα μετεωρολογικά δελτία της ναυσιπλοϊας) υπογραμμίζει την πρόθεση του συνθέτη ν΄ανοίξει «ισότιμο διάλογο με την παγκόσμια μουσική κουλτούρα φωτίζοντας δρόμους απρόβλεπτους και θαυματουργούς...»


Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο