Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών ο μεγάλος αμερικάνος ποιητής, τραγουδοποιός και συνθέτης Gil Scott-Heron. Ο Heron γεννήθηκε το 1949 στο Σικάγο κι έμεινε στην ιστορία της μουσικής για το ιδιόμορφο τρόπο που τραγουδούσε μια μίξη r’n’b, spoken word και πρώιμου rap (proto rap). Άλλωστε θεωρείται από τους πρωτοπόρους του είδους στις αρχές των '70s, μαζί με τον θρύλο Curtis Mayfield.

Με σημαντικές επιρροές από την jazz, το funk και το blues έφτιαξε ένα ιδιότυπο προσωπικό χαρμάνι, μουσικά και στιχουργικά. Κορυφαίο κομμάτι του είναι αυτό με τον πασίγνωστο τίτλο «The Revolution Will Not Be Televised», φράση που έγινε σύνθημα σε τοίχους και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Το κομμάτι βρίσκεται στον πρώτο δίσκο του με τίτλο «Small Talk at 125th and Lenox» και υπέρτιτλο «A New Black Poet». Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1970 με τη βοήθεια δυο μουσικών σε κρουστά και κόνγκας. Μεγάλη επιτυχία του υπήρξε και το «The Bottle», που έτυχε μιας εκπληκτικής διασκευής το 2006 από τον μεγάλο Paul Weller (πρώην Jam, Style Council κλπ).

Ο Heron αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες με το νόμο λόγω και του ύφους των τραγουδιών του και αισθανόταν ως «κινούμενος στόχος», όπως περιέγραψε στο άλμπουμ «Moving Target», όπου συναντά κανείς το σπαραχτικό «Blue Colar». To 2010, ύστερα από 16 χρόνια αποχής από τη δισκογραφία, λόγω εξάρτησης από τα ναρκωτικά και φυλάκισης για κατοχή κοκαϊνης, έδωσε δυναμικό παρών με ένα συγκλονιστικό άλμπουμ, το «I’m New Here».

Στην Ελλάδα δεν εμφανίστηκε ποτέ, παρότι πέρυσι ήταν προγραμματισμένη μία συναυλία του στην Αθήνα η οποία όμως ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Γύρισε χτες στη Νέα Υόρκη απ'την Ευρώπη και επειδή δεν ένιωθε καλά μπήκε στο νοσοκομείο όπου και πέθανε. Η εφημερίδα Guardian έγραψε ότι ήταν φορέας του AIDS.

Τώρα πια θα βρίσκεται με τους αγαπημένους του καλλιτέχνες-κολοσσούς. Την τραγουδίστρια Billy Holiday και τον σαξοφωνίστα John Coltrane, στους οποίους είχε αφιερώσει το κομμάτι «Lady Day and John Coltrane» στο δεύτερο άλμπουμ του, το 1971, «Pieces of a Man».