current views are: 5

2 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση16:17

Οδυσσέας Ελύτης, ο ποιητής του έρωτα και της ελεύθερης σκέψης…

Σαν σήμερα στις 2 Νοεμβρίου του 1911 γεννήθηκε ο Οδυσσέας Ελύτης ο δεύτερος νομπελίστας ποιητής και λογοτέχνης τούτου του τόπου. 

Δημοσίευση 16:17’
αρθρο-newpost

Σαν σήμερα στις 2 Νοεμβρίου του 1911 γεννήθηκε ο Οδυσσέας Ελύτης ο δεύτερος νομπελίστας ποιητής και λογοτέχνης τούτου του τόπου. 

Σαν σήμερα στις 2 Νοεμβρίου του 1911 γεννήθηκε ο Οδυσσέας Ελύτης ο δεύτερος νομπελίστας ποιητής και λογοτέχνης τούτου του τόπου.

Γεννημένος στη Κρήτη με καταγωγή από την Λέσβο, είναι το 6ο παιδί του Παναγιώτη Αλεπουδέλη και της Μαρίας Βρανά. 

Ήταν να ασχοληθεί με τη Χημεία ο Ελύτης αλλά ευτυχώς για τη παγκόσμια λογοτεχνία τον κέρδισε στην αρχή η Νομική σχολή και πολύ γρήγορα η φιλοσοφική ομάδα του πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1935 κυκλοφορούν ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ εκδόσεις ανήσυχων καλλιτεχνικών μυαλών που την ομάδα απαρτίζουν πρώτα ο Ανδρέας Εμπειρίκος, μετά ο Γιώργος Σεφέρης, ο Νίκος Γκάτσος φίλοι σε όλη την μετέπειτα ζωή του. Ο πόλεμος του 40 δίνει στον Ελύτη την αφορμή για τις πρώτες του εμπνεύσεις, « το άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», που γράφεται για τους συμπολεμιστές του στο Μέτωπο, το 1941. Μετά τον πόλεμο τον Ελύτη τον περιμένει το Παρίσι και όλη η αφρόκρεμα της διανόησης. Είναι ένα ταξίδι που τον φέρνει στα κέντρα των πρώτων υπερρεαλιστών, στα καφενεία των μανιφέστο, εκεί όπου τον περιμένουν να συνομιλήσει ο Αντρέ Μπρετόν, ο Πωλ Ελυάρ, ο Αλμπέρ Καμύ και τόσοι άλλοι ποιητές, λογοτέχνες, πεζογράφοι, ότι καλύτερο έχει να επιδείξει σε πνεύμα και λόγο το Παρίσι της εποχής.

Στην Ελλάδα ο Οδυσσέας Ελύτης θα γυρίσει γεμάτος εμπειρίες και πλούτο γνώσης, το 1952. Το 1960 θα εκδοθεί από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ το «Άξιον Εστί» έργο που μελοποιεί το 64 ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Ελύτης τιμήθηκε με πάρα πολλά βραβεία για το τεράστιο ργο του – να σκεφτείτε ότι ήταν ο πρώτος διευθυντής της ΕΡΤ το 1974 αλλά η μεγαλύτερη παγκόσμια διάκριση έρχεται το 1979 όπου το απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το παραλαμβάνει ο ίδιος από τη Σουηδική ακαδημία σε μια τελετή που είχε τότε μεταδώσει απευθείας η ΕΡΤ στις 10 Δεκεμβρίου του 79. Το σκεπτικό παράδοσης ήταν πως απονέμεται σε έναν άνθρωπο που αγωνίζεται με τη καθαρότητα του λόγου του για την Ελευθερία και τη Δημιουργία.

Ο νομπελίστας ποιητής μας πέθανε το 1996 στην Αθήνα αφήνοντας πίσω του συγκλονιστικό έργο τεράστιας αισθητικής αξίας. Δεν τον είπαν άδικα λογοπλάστη….

Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του που πολλά μελοποιήθηκαν ήταν ο Ηλιος ο ηλιάτορα, οι Μικρές Κυκλάδες, τα Ρω του Έρωτα, το Άξιον Εστί φυσικά το Φωτόδεντρο, ο μικρός ναυτίλος, οι προσανατολισμοί, η ποδηλάτισσα και τόσα άλλα. 

Το Ρω του Έρωτα….

«όλα τα πήρε το καλοκαίρι, τα άγρια μαλιά σου η τρικυμία

Το ραντεβού μας η ώρα μία…. Όλα τα πήρε το καλοκαίρι…»