Ένα μπαλέτο για παιδιά βασισμένο στην θρυλική μουσική του Μπιζέ για την «Κάρμεν» είναι το δώρο των γιορτών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής προς τα παιδιά.

Στις 22 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Ολύμπια η νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για παιδιά βασισμένη σε μια πρωτότυπη ιδέα της πρώτης χορεύτριας του μπαλέτου Μαρίας Κουσουνή. Με όχημα την  περίφημη μουσική του Μπιζέ για την «Κάρμεν» η Μαρία Κουσουνή φαντάστηκε ένα παραμύθι για τη φιλία, την αγάπη και την εμπιστοσύνη που διαδραματίζεται ένα κυριακάτικο πρωινό σε ένα πάρκο.

Σε αυτό το πάρκο συναντιούνται μια παρέα παιδιών, ένα τάγμα προσκόπων και κάμποσοι ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής που έχουν βγει για να πάρουν τον αέρα τους. Χώρια από την μεγάλη παρέα, στο πάρκο κάνουν την εμφάνισή τους και τέσσερα μοναχικά παιδάκια τα οποία αναζητούν φίλους για να παίξουν. Τα τέσσερα παιδιά θα γνωριστούν, θα παίξουν όμως μια παρεξήγηση ανάμεσά τους θα οδηγήσει σε καυγά με απρόσμενες συνέπειες.

Η χορογραφία της Μαρίας Κατσούνη υιοθετεί στοιχεία από την παράδοση του κλασικού μπαλέτου μαζί με σύγχρονες τεχνοτροπίες, τα οποία επεξεργάζεται κάτω από το πρίσμα της αντίληψης και της εμπειρίας ενός παιδιού.

Για τη δημιουργία της παράστασης συνεργάστηκε μια πολυμελής ομάδα διακεκριμένων συντελεστών. Την μουσική διεύθυνση μοιράζονται οι Χρύσανθος Αλισάφης, Ραφαήλ Πυλαρινός, Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ την ενορχήστρωση και την διασκευή της μουσικής του Μπιζέ ανέλαβε ο Γιάννης Μπελώνης. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη και οι στίχοι των τραγουδιών της Αιμιλίας Βασιλακάκη. Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Κατρανίτσας, τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ. Συμμετέχουν η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, οι Α' Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι, το Corps de Baller και Μονωδοί της ΕΛΣ. Στις παραστάσεις του Σαββάτου και Κυριακής συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μουσική διεύθυνση Χρύσανθος Αλισάφης - Ραφαήλ Πυλαρινός - Γιώργος Παπαδόπουλος
Χορογραφία Μαρία Κουσουνή
Ενορχήστρωση - Διασκευή Γιάννης Μπελώνης
Σκηνοθετική επιμέλεια Αλέξανδρος Ευκλείδης / Ποιητικό κείμενο Αιμιλία Βασιλακάκη
Σκηνικά Γιάννης Κατρανίτσας  / Κοστούμια Τότα Πρίτσα
Φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ / Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας Μάτα Κατσούλη

Χορευτές:

Κάρμεν Αιμιλία Γάσπαρη, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Νατάσα Σιούτα, Αλίνα  Στεργιανού
Χοσέ Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Ίγκορ Σιάτζκο
Δον Όμπρε Γιώργος Βαρβαριώτης, Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Στράτος Παπανούσης, Ίγκορ Σιάτζκο
Χόρχε Αγάπιος Αγαπιάδης, Αντώνης Κορούτης, Πόπη Σακελλαροπούλου, Μήτση Στεργιανού
Χουρχίτα Ελεάνα Ανδρεούδη, Μάνια Καραβασίλη, Δήμητρα Λαούδη, Γεωργία Τρίτση
Εσπαντρίγιο Στέλιος Κατωπόδης, Έκτορ Μπολάνο, Μάικλ Ντούλαν
Σενιόρ Κανέν Βιορέλ Μπερίντε, Μπλέντι Λατίφι, Γιάννης Μπενέτος

Παιδιά Ελένη Κλάδου, Κόμη Κλουκίνα, Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Μαργαρίτα Κώστογλου, Βίκυ Τσιρογιάννη, Αδιάδνη Φιλιππάκη, Στέλιος Κατωπόδης, Μπλέντι Λατίφι, Μάικλ Μτούλαν, Πέτρος Κουρουπάκης, Ιλίρ Σίπρι

Γιαγιάδες / Παππούδες Αθηνά Βρούβα, Κατερίνα Κήκου, Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Δέσποινα Μπισμπίκη, Βερόνικα Παπαδημητρίου, Φώτης Διαμαντόπουλος, Ευάγγελος Λαφάρας, Θανάσης Σολωμός, Δημήτρης Φέρρας

Πρόσκοποι Άννα Φράγκου, Κλεοπάτρα Ανερούσου, Όλγα Ζουρμπινά, Μάγδα Λαγογιάννη, Ελευθερία Στάμου, Γιάννης Μπενέτος, Μιχάλης Παππάς, Νίκος Μοσχής, Εσμεράλντο Μπίτρο, Έλτον Ντιμρότσι

Χαβανέζες Ελένη Κλάδου, Μαργαρίτα Κώστογλου, Μάγδα Λαγογιάννη, Ελευθερία Στάμου

Μονωδοί:

Καρμέλα Κατερίνα Ρούσσου, Λυδία Αγγελοπούλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη
Μικαέλα Γεωργία Ηλιοπούλου, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Έλενα Κελεσίδη
Φύλακας του πάρκου Δημήτρης Πακσόγλου, Νίκος Στεφάνου, Δημήτρης Σιγαλός
Παντοπώλης Γιάννης Σελητσανιώτης, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Διονύσης Τσαντίνης
Οδοκαθαριστής Μιχάλης Κατσούλης - Αλέξανδρος Λούτας

«Καρμενσίτας» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  22, 24, 25 Νοεμβρίου & 20, 29 Δεκεμβρίου 2015, 9, 10, 12, 15, 17, 19, 21, 24, 26, 30, 31 Ιανουαρίου 2016, 7, 14, 16, 17, 21, 25, 28 Φεβρουαρίου 2016, 5, 7, 8, 13, 14, 15, 17, 21, 24 Απριλίου 2016, ώρα έναρξης 11.00 (στις 30/01, ώρα έναρξης 20.00). Τιμές εισιτηρίων: κανονικά €8, €12, €15, €20, περιορισμένης ορατότητας €5, €8, €10. Στη βραδινή παράσταση του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου 2016 θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του θεάτρου Ολύμπια, Τρίτη - Κυριακή 09.00-21.00 & Δευτέρα 09.00-16.00, τηλ. 210 3662100 - Ομαδικά εισιτήρια - σχολεία 210 3711342 και στο σάιτ www.nationalopera.gr.