Η κορυφαία μπαλαρίνα του καιρού μας αποχαιρετά σήμερα οριστικά τη σκηνή με μια τελευταία παράσταση του Boléro στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας μετά από μια πολύμηνη παγκόσμια περιοδεία.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποχαιρετήσει τη σκηνή μια πρίμα μπαλαρίνα. Μπορεί να το κάνει σε …δόσεις, όπως η Μαργκότ Φοντέιν που συνέχισε να εμφανίζεται σποραδικά έως ότου οι δυνάμεις της την εγκατέλειψαν ολωσδιόλου. Μπορεί να βάλει νερό στο κρασί της και να επιλέξει ένα ρεπερτόριο λιγότερο απαιτητικό τεχνικά και σωματικά που θα της επιτρέψει να παραμείνει ενεργή στη σκηνή για μερικά επιπλέον χρόνια. Ή μπορεί να το κάνει όπως η Σιλβί Γκιγιέμ. Μονομιάς. Με μια τελευταία θριαμβευτική χειρονομία – δώρο στους θαυμαστές της.

Αυτή η θριαμβευτική χειρονομία ανήκει πλέον στο παρελθόν. Επί δεκαπέντε ολόκληρα λεπτά οι κατά τα’ άλλα συγκρατημένοι Ιάπωνες αποθέωναν την μπαλαρίνα μετά το τέλος της παράστασης του Boléro στο Kanagawa Kenmin hall της Γιοκοχάμα, της πόλης όπου η ίδια επέλεξε να θέσει τέλος στην τριαντάχρονη καριέρα της. Μια καριέρα μεγαλειώδη που ξεκίνησε όταν σε ηλικία δεκαεννέα χρόνων έγινε η νεότερη μπαλαρίνα της Όπερας του Παρισιού που της απονεμήθηκε ο τίτλος étoile, η ανώτερη διάκριση εντός του φημισμένου συγκροτήματος που σε καθιστά αυτομάτως πρωταγωνίστρια.

Από τότε και για τριάντα ολόκληρα χρόνια η Γκιγιέμ μάγευε τους θεατές με τις ερμηνείες της σε έργα του κλασικού ρεπερτορίου αλλά και σε έργα που δημιούργησαν αποκλειστικά γι’ αυτήν σύγχρονοι χορογράφοι. Με ασύγκριτη σιγουριά και ακρίβεια κινήσεων, με δύναμη και συναισθηματική διαύγεια, η αγαπημένη μαθήτρια του Ρούντολφ Νουρέγιεφ δημιούργησε δική της «σχολή» καταρρίπτοντας τα στερεότυπα που ήθελαν οι γυναίκες χορεύτριες να είναι απλά εκτελεστικά όργανα στα χέρια ανδρών σκηνοθετών και χορογράφων.

Η Σιλβί Γκιγιέμ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη σκηνή το 2014. Ακολούθησε η παγκόσμια περιοδεία της «Life in Progress» που πέρασε και από την Αθήνα, από το Ηρώδειο στις 3 και 4 Ιουνίου η οποία έληξε σήμερα 30 Δεκεμβρίου στην Ιαπωνία.

Η ίδια λέει πως δεν ξέρει τι της επιφυλάσσει το μέλλον –θα αφήσει τον χρόνο και το ένστικτό της να την οδηγήσουν στα επόμενα βήματά της.