Εξήντα χρόνια μετά την έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής με τον -επίκαιρο και σήμερα- τίτλο "Η εποχή των ισχνών αγελάδων" ο ποιητής, Ντίνος Χριστιανόπουλος, αναγορεύθηκε χθες επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. "Το έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου μεγάλωσε σαν επίμονο και μοναχικό δέντρο", είπε η επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ, Μαρία Ιατρού, τονίζοντας "την ασκητική αυταπάρνηση" του ποιητή. Στον έπαινό της για τον τιμώμενο θύμισε ότι ο πρώτος που σημείωνε ότι "ο Χριστιανόπουλος αργά ή γρήγορα θα ξεπεράσει τα πειράματα και θα φτάσει σε άρτιο αποτέλεσμα" ήταν ο Μανώλης Αναγνωστάκης σε κριτικό του σημείωμα γραμμένο μέσα στη φυλακή.

Η αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής στην οποία έγινε η τελετή ήταν ασφυκτικά γεμάτη και εύκολα διάβαζε κανείς στα ματιά των παρισταμένων τη συγκίνηση, που μεταδόθηκε και στον τιμώμενο ο οποίος μετά βίας έκρυψε έναν λυγμό στο τέλος της ομιλίας του για τους σπουδαιότερους ποιητές της Θεσσαλονίκης από το 1895 μέχρι και το 1973 (Γ. Σαγιαξής, Θ. Κυριαζής, Γ. Βαφόπουλους, Ζ. Καρέλλη, Ν.Γ. Πεντζίκης, Τ. Βαρβιτσώτης, Γ. Στογιαννίδης, Μ. Αναγνωστάκης, Κ. Κύρου, Π. Θασίτης, Ν. Χριστιανόπουλος, Ν. Α. Ασλάνογλου, Γ. Ιωάννου).

Στην ομιλία του ο κ. Χριστιανόπουλος αυτή τη φορά δεν "τσίγκλησε" κανέναν πάρεξ τους φίλους του, οι οποίοι "αρνήθηκαν τις κατά καιρούς αρνήσεις μου στις βραβεύσεις, αλλά τους συγχωρώ γιατί το έκαναν από αγάπη".

Οι αναφορές στην απόρριψη της πρώτης πρότασης για την ανακήρυξη του ποιητή σε διδάκτορα δε συζητήθηκαν ούτε στο παρασκήνιο της τελετής, καθώς όλοι έκριναν ότι παρελθούσες στενομυαλιές ή μικροψυχίες καθώς και το φιλολογικό κουτσομπολιό δεν άξιζε διόλου να προταθούν των στιγμών χαράς.Πηγή: ethnos.gr