Η κωμωδία του Σαίξπηρ διασκευασμένη για το φημισμένο χορευτικό συγκρότημα της Μόσχας από τον διάσημο χορογράφο Ζαν-Κριστόφ Μαγιό σε απευθείας μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυπαιγμένα έργα του Σαίξπηρ, το οποίο έχει δεχθεί αμέτρητες διασκευές έως τώρα. Ο λόγος για το «Ημέρωμα της στρίγκλας», το χρονικό ενός δύσκολου έρωτα ανάμεσα στην «στρίγκλα» Κατερίνα και τον δεσποτικό Πετρούκιο που εξακολουθεί να ενθουσιάζει το κοινό, παρά το κάπως αναχρονιστικό μήνυμά του.

Αυτό το έργο επέλεξαν ο χορογράφος Ζαν-Κριστόφ Μαγιό, από τους κορυφαίους χορογράφους στον κόσμο σήμερα, και οι υπεύθυνοι του Μπαλέτου Μπολσόι για να εγκαινιάσουν τη συνεργασία τους, ένα δυναμικό άνοιγμα του ρωσικού συγκροτήματος προς το σύγχρονο ρεπερτόριο. Και έπεσαν διάνα. Διότι τόσο οι κεντρικοί ήρωες όσο και η πλοκή είναι κομμένα και ραμμένα για να αναδείξουν τις δυνατότητες των δεξιοτεχνών χορευτών του συγκροτήματος, την ακρίβεια, την εκφραστικότητα και τον συντονισμό τους.

Η χορογραφία που έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2014 στο ιστορικό θέατρο της Μόσχας, χρησιμοποιεί μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Θα μεταδοθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με το Μπολσόι και την Pathé Live –η οποία από το 2009 έχει καλύψει ζωντανά και έχει διανείμει μπαλέτα των Μπολσόι σε περισσότερες από 1.200 κινηματογραφικές αίθουσες σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο–μια συνεργασία που προσφέρει τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει κορυφαία κλασικά έργα και σπουδαία αριστουργήματα του παγκοσμίου ρεπερτορίου.

Το πρόγραμμα των μεταδόσεων για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016 περιλαμβάνει αντίστοιχα τα μπαλέτα Σπάρτακος και Δον Κιχώτης (νέα παραγωγή).

Η ταυτότητα της παράστασης:

Το ημέρωμα της στρίγκλας (The Taming of the Shrew)
Μπαλέτο σε δύο πράξεις βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ
Διάρκεια: 125 λεπτά (με διάλειμμα)

Μουσική: Dmitri Shostakovich
Χορογραφία: Jean-Christophe Maillot
Βοηθός χορογράφου: Bernice Coppieters
Σκηνικά: Ernest Pignon-Ernest
Κοστούμια: Augustin Maillot
Βοηθός ενδυματολόγου:  Jean-Michel Laîné
Φωτισμοί-Σχεδιασμός προβολών βίντεο: Dominique Drillot
Βοηθός: Matthieu Stefani
Δραματουργική επεξεργασία: Jean Rouaud
Répétiteurs: Yan Godovsky, Victor Barykin, Josu Zabala
Διεύθυνση ορχήστρας: Igor Dronov

Διανομή:

Κατερίνα: Ekaterina Krysanova
Πετρούκιο: Vladislav Lantratov
Μπιάνκα: Olga Smirnova
Λουτσέντσιο: Semyon Chudin
Ορτένσιο: Igor Tsvirko
Γκρέμιο: Vyacheslav Lopatin
Μπατίστα: Artemy Belyakov
Ταβερνιάρισσα: Anna Tikhomirova
Γκρούμιο: Georgy Gusev
Χήρα: Anna Balukova

Ακόλουθες: Daria Bochkova, Anastasia Gubanova, Elvina Ibraimova, Yanina Parienko, Ana Turazashvili, Daria Khokhlova
Υπηρέτες: Batyr Annadurdyev, Dmitry Dorokhov, Dmitri Zhuk, Alexei Matrakhov, Anton Savichev, Maxim Surov

«Το ημέρωμα της στρίγκλας» από το Μπαλέτο Μπολσόι σε ζωντανή αναμετάδοση από τη Μόσχα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016, 17:00. Τιμές εισιτηρίων: 8 € (φοιτητικά) και 15 € (γενική είσοδος) Για πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα www.megaron.gr.