Όπως κάθε δύο χρόνια από το 1895 και μετά, η Μπιενάλε της Βενετίας, η παλαιότερη και σημαντικότερη Μπιενάλε τέχνης στον κόσμο, ανοίγει τις πόρτες της στα εικαστικά. H φετινή κύρια έκθεση έχει τίτλο Illuminations και την έχει επιμεληθεί η κριτικός και ιστορικός τέχνης Bice Curiger. Η ποιότητα της δουλειάς της Curiger έχει φανεί από τις εξαιρετικές επιμέλειες στην Kunsthaus Zurich αλλά και στην ίδρυση του σημαίνοντος περιοδικού Parkett, μια από τις "βίβλους" των περιοδικών τέχνης του οποίου είναι διευθύντρια. Από το 2004 διευθύνει και το εικαστικό περιοδικό της Tate Modern Gallery του Λονδίνου "Tate ETC". Λόγοι διόλου ευκαταφρόνητοι για να πάρει τα ηνία της 54ης Μπιενάλε.

Με κύριο χώρο όπως πάντα την Arsenale, και το Giardini η ομαδική Illuminations που επιμελήθηκε η Curiger έχει κάτι για όλα τα γούστα. 83 καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους. Η επιμελήτρια έδωσε έμφαση στη γυναικεία παρουσία αλλά και στις νεότερες γενιές καλλιτεχνών με 32 γυναίκες καλλιτέχνες αλλά και 32 καλλιτέχνες να έχουν γεννήθει μετά το 1975.

Φέτος για πρώτη φορά συμμετέχουν 89 χώρες που μέσα από το δικό τους περίπτερο παρουσιάζουν τη δική τους καλλιτεχνική πρόταση. Η Ελλάδα συμμετέχει και αυτή και εκπρόσωπος της είναι η καλλιτέχνης Διοχάντη.

Λίγες ώρες πριν ανακοινώθηκαν τα βραβεία που δίνονται κάθε φορά στα περίπτερα των χωρών. Νικήτρια για την 54η διοργάνωση η Γερμανία με εκπρόσωπο τον Christoph Schlingensief στον χώρο του Giardini.

Το βραβείο καλύτερου καλλιτέχνη στην έκθεση Illuminations κέρδισε ο Christian Marclay από τις ΗΠΑ. με το έργο του The Clock, 2010.

Το βραβείο νέου καλλιτέχνη της έκθεσης Illuminations πήρε ο Βρετανός Haroon Mirza.

Ειδική μνεία δόθηκε και στο περίπτερο της Λιθουανίας με την παρουσίαση του Darius Mikšys.