Μια νοερή περιήγηση στην επιστήμη και την τεχνολογία κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα, προσφέρει το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), μέσα από μια ημερίδα και έκθεση, που διοργανώνει μεθαύριο, Τετάρτη 8 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα. Όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα με θέμα "Επιστήμη και τεχνολογία στον αρχαίο ελληνικό κόσμο" θα έχουν την ευκαιρία να "μυηθούν" στα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφώντα Μούσα, να μάθουν για "Τα μαθηματικά στη Μεσόγειο: Αίγυπτος και Ελλάδα", μέσα από την ομιλία της καθηγήτριας μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Καΐρου, Νεφερτίτη Μέγκαχεντ και να ακούσουν τη Φλώρα Βαφέα, δρα Μαθηματικών να μιλάει για τον "Αστρολάβο: κρατώντας στα χέρια την περιστροφή του ουρανού".

Οι ανακοινώσεις εκτιμάται πως συνεισφέρουν γόνιμα στη σφαιρικότερη και αρτιότερη παρουσίαση του θέματος, πολύ δε περισσότερο αναδεικνύουν τις αρχέγονες επαφές του αρχαιοελληνικού με τον αιγυπτιακό πολιτισμό, πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στη ακτές της Μεσογείου.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων και της συζήτησης θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφικού υλικού για το παραπάνω θέμα. Η παρουσίαση περιλαμβάνει 20 πλαίσια, διαστάσεων 70Χ100 εκ., με εικόνες-παραστάσεις του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα στα ελληνικά και αραβικά.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ο αρχαιότερος υπολογιστής και συγχρόνως ένα πολύπλοκο αστρονομικό όργανο, το οποίο λειτουργούσε ως αστρονομικό ρολόι και πλανητάριο. Είναι πιο προηγμένος από τα αστρονομικά ωρολόγια που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη, κυρίως μετά τον 14ο αιώνα. Διατηρήθηκε για 23 αιώνες στο βυθό της θάλασσας. Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο στα Αντικύθηρα από Συμιακούς δύτες το 1901-1902. Το πλοίο μετέφερε πολύτιμους θησαυρούς από την Ελλάδα στη Ρώμη. Βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Την έκθεση σχεδίασε και επεξεργάστηκε ο Ξενοφών Μούσας, ο οποίος είναι και μέλος της διεθνούς ομάδας μελέτης του Μηχανισμού, στης οποίας τα αποτελέσματα στηρίζονται οι ανακατασκευές, που παρουσιάζονται στην έκθεση σε υπολογιστές και φιλμ με κινούμενα σχέδια.

Η έκθεση, το υλικό της οποίας έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ελλάδα, την Κύπρο και πολλές άλλες χώρες του πλανήτη, παρουσιάζει ταυτόχρονα την εξέλιξη της ελληνικής αστρονομίας και αστροφυσικής.

Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου (Ωράριο: Δευτέρα-Πέμπτη, 9.30 π.μ. - 21.00, Παρασκευή, 9.30 π.μ. - 15.00).