Το 2ο Καλαμάτα Τζαζ Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 22  μέχρι την Κυριακή 24 Ιουλίου 2011. Tην Παρασκευή 22 Ιουλίου στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων, χώρος του Πατινάζ, ξεκινάει δυναμικά το Φεστιβάλ με τους Jazz Steps το γκρούπ του τμήματος τζαζ του Δημοτικού Ωδείου με την μουσική επιμέλεια του Σύλβιου Σύρρου, τoυς So & So Quartet ένα δυναμικό κιθαριστικό τζαζ κουαρτέτο από την Καλαμάτα με την Πηνελόπη Πιστιόλη στη φωνή. Το ίδιο βράδυ καλεσμένος του Φεστιβάλ ο βιρτουόζος κιθαρίστας και τραγουδιστής Adedeji Adetayo από τη Νιγηρία με τους Neo Yoruba People. Η συναυλία θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Το Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Ιουλίου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», έχει εξασφαλιστεί ο χώρος του Αμφιθέατρου του Κάστρου Καλαμάτας όπου και θα πραγματοποιηθούν δυο μουσικές βραδιές με 2 γκρουπ ανα μέρα και με εισιτήριο 12€ ανα μέρα.

Το Γιώργος Τσώλης Τριο και η Αλεξάνδρα Λέρτα με τους Ad Hoc Quartet, απευθείας από το Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης θα εμφανιστούν το Σάββατο ενώ οι Broken Fingers από την Ουτρέχτη και το project του Πέτρου Κλαμπάνη «Contextual» εκ Νέας Υόρκης ορμώμενος, θα παίξουν την Κυριακή.

 To Φεστιβάλ φέτος θα δώσει έμφαση στους Έλληνες νέους δημιουργούς που πρόερχονται και κινούνται στο χώρο της τζαζ και που χρήζουν μιας ευρύτερης προβολής και επικοινωνίας με το κοινό.  Πρόκειται για καλλιτέχνες πιστούς στο προσωπικό τους αισθητικό όραμα που μέσα από τις δυσκολίες έχουν καταφέρει να αναδειχθούν διεθνώς σε μια απαιτητική σκηνή όπως είναι αυτή της τζαζ.

Το ύφος της μουσικής  ποικίλει και καλύπτει μια ευρεία γκάμα μουσικών στυλ, πάντα μέσα στην γενικότερη αισθητική της τζαζ.  Aπό το κλασικό φωνητικό κουαρτέτο με τη συνοδεία σαξοφώνου μέχρι την πιο περίτεχνη συνθετικά και ενορχηστρωτικά τζαζ και την afro beat.