«Μελαγχολικά αισιόδοξο, αλλόκοτα κομψό, οικεία μυστήριο», αυτά τα συναισθήματα σκιαγραφούν τη φετινή παράσταση της ελληνικής βραδιάς χορού «Παπαγάλοι στο Βυθό», που θα ανοίξει την αυλαία των χορευτικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 11 Ιουνίου. Την περιγραφή έδωσε η ίδια η χορογράφος και χορεύτρια της παράστασης Ελπίδα Ορφανίδου. «Είναι μια παράσταση μέσα σε ένα σύμπαν ατμοσφαιρικών καταστάσεων. Συνδυάζω τη φωνή, την κίνηση, τη μουσική και τις εκφράσεις του προσώπου. Όσον αφορά την κίνηση, εστιάζω στο σημείο της παραμόρφωσης, με παράδοξους συνδυασμούς» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η χορογράφος.

Η Ελπίδα είναι ελληνικής καταγωγής, όμως ζει και εργάζεται στη Γερμανία. Για πρώτη φορά «συστήνεται» στο ελληνικό κοινό μέσα από τη σόλο παράστασή της.

Το Φεστιβάλ την επέλεξε όταν είδε το dvd με τις τελευταίες δουλειές της Ελπίδας. «Για εμένα είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Δεν έχω έρθει σε επαφή με το ελληνικό κοινό ξανά. Είμαι περίεργη και ταυτόχρονα χαρούμενη» εκμυστηρεύεται η Ελπίδα, λίγο πριν πάει στις πρόβες της, στην οδό Πειραιώς 260.

Η τριαντάχρονη χορεύτρια σπούδασε χορό και χορογραφία στην Αθήνα, στη σχολή της Δέσποινας Γεωργιάδου, και συνέχισε τις σπουδές της στο Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο του Μονπελιέ και στην Κεντρική Σχολή Λόγου και Δράματος (Central School of Speech and Drama) του Λονδίνου. Η βάση της, τώρα, είναι στο Βερολίνο. Εκεί την οδήγησε μια επαγγελματική πρόταση, χωρίς ωστόσο να ξεχνά την «προοπτική» της χορευτικής σκηνής της Ελλάδας, παρόλο που, όπως εξηγεί, δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη σε επίπεδο ευκαιριών όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να δικτυωθεί κανείς. Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής όπως σε άλλες χώρες. Το ζήτημα είναι πού θα μπορέσω να έχω τη στήριξη και να κάνω τη δουλειά μου».

Ο τίτλος «Παπαγάλοι στο Βυθό» δεν περιγράφει άμεσα την παράσταση, αλλά δίνει μια αίσθηση για το πώς συναντώνται τα διαφορετικά στοιχεία. Εξάλλου, η τέχνη για την Ελπίδα είναι «ελεύθερη, ξεδιάντροπη και ανεύθυνη».

Στη βραδιά ελληνικού χορού θα εμφανιστεί και η χορευτική κολεκτίβα Trio 7d9, με τη δημιουργία τους «Rush». Ο τίτλος υποδηλώνει την πρωτογενή ορμή ως κινητήρια δύναμη του ανθρώπου. Η χορευτική ομάδα καλεί τον θεατή σε μια παράσταση που διατρέχεται από έκσταση, ενθουσιασμό, θυμό και παιγνιώδη διάθεση. Η Ξένια Θέμελη, ο Χρήστος Στρινόπουλος και η Μαριόν Ρουχτί συνέστησαν το Trio 7d9 στη Βέρνη το 2007.

Η Ξένια Θεμελή αποφοίτησε από το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο χορό, τον αυτοσχεδιασμό και το σωματικό θέατρο στη Βέρνη και τη Λωζάννη.

Η Μάριον Ρούχτι είναι απόφοιτος της Σχολής Παραστατικών Τεχνών της Νέας Ζηλανδίας. Έχει χορογραφήσει ομαδικά και σόλο κομμάτια, ενώ το 2010 υπήρξε για έξι μήνες υπότροφος στο Παρίσι.

Το τρίτο μέλος της ομάδας, ο Χρήστος Στρινόπουλος σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μάντισον στις Η.Π.Α. Ολοκλήρωσε τη διετή φοίτησή του στο σύγχρονο χορό με την Cie Collectif du Marchepied στη Λωζάννη.

Οι παραστάσεις θα γίνουν στο πέμπτο κτίριο της Οδού Πειραιώς 260, στις 9 και τις 10 το βράδυ.