Η «Μεγάλη Κυρία» του σύγχρονου χορού στην Τουρκία, η Ζεϊνέπ Ταμπάι, έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά, για να παρουσιάσει την καινούρια …της χορογραφική δουλειά Araz. Πρόκειται για μία χορογραφία σε 14 αυτοτελή μέρη, που μαρτυρά τις κινησιολογικές επιρροές της, με σόλο, ντουέτα ή ομαδικά σχήματα, ντυμένα με ποικίλες μουσικές επιλογές από δημιουργούς όπως ο Μπουρχάν Οτσάλ με τα παραδοσιακά κρουστά ή ο Φίλιπ Γκλας με τις μινιμαλιστικές μελωδίες του. Ο τίτλος δηλώνει τη βαθιά πολιτική άποψη του έργου, καθώς araz σημαίνει σύμπτωμα, αλλά είναι επίσης το όνομα ενός χωριού στην ανατολική Τουρκία, που έχει υποφέρει από τις εθνικές αντιπαραθέσεις. Η Ταμπάι θέλει μέσα από την παράσταση να μιλήσει για την καταπίεση και για το πώς είναι να είσαι διαφορετικός μέσα σε μία κοινωνία που σε αντιμετωπίζει με επιφύλαξη, πώς είναι να ζεις «ανάμεσα σε κόκκινες γραμμές».

 Η θέση αυτή δεν είναι τυχαία, αφού η Τανμπάι είναι έντονα πολιτικοποιημένη. Παράλληλα με τη χορογραφική και διδακτική της πορεία, δραστηριοποιείται στην πολιτική, σαν ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος και πιστεύει πως οι κοινωνικές ανισότητες στη χώρα της είναι πολύ έντονες και ότι η αυστηρότητα της κοινωνίας δεν επιτρέπει στις τέχνες να ανθίσουν.

H Τανμπάι ίδρυσε την ομάδα της «Jeynep Tambay Dans Projesi» το 2000, με την υποστήριξη της τράπεζας Akbank. Είναι η πρώτη επαγγελματική ομάδα μοντέρνου χορού στη χώρα, αλλά και πρώτη που πετυχαίνει να βρει σπόνσορα για το χορό. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Φεστιβάλ Άγκυρας, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Κωνσταντινούπολης, το Φεστιβάλ Θεάτρου της Κωνσταντινούπολης, το Φεστιβάλ του Τελ-Αβίβ και το Now Stuttgart Festival, διεκδικώντας έτσι μια δυναμική παρουσία στο τοπίο του σύγχρονου χορού. Τελικά, η Ζεϊνέπ Ταμπάι, που επέστρεψε στη χώρα της μετά από 16 χρόνια καριέρας στην Αμερική, για να για να εμβολιάσει με τις εμπειρίες της την εγχώρια σκηνή, πέτυχε τον στόχο της: απέδειξε ότι η χορογραφική δημιουργία έχει έναν πόλο στην Τουρκία.

 
Info
Τοποθεσία     Πειραιώς 260 (Η΄)
Ημερομηνία     17-19 Ιουνίου 2011, ώρα έναρξης: 21.00, διάρκεια: 70 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων     25 € μειωμένο 20 €, φοιτητικό 10 €Πηγή: culturenow.gr