current views are: 4

14 Απριλίου 2016
Δημοσίευση13:06

Εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση “ΟDYSSEY”

Εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση “ΟDYSSEY” της αρχιτέκτων μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παγώνας Κανέλλου

Δημοσίευση 13:06’

Εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση “ΟDYSSEY” της αρχιτέκτων μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παγώνας Κανέλλου

Εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση “ΟDYSSEY” της αρχιτέκτων μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παγώνας Κανέλλου, σε μουσειολογική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ασλάνη, στην εντυπωσιακή αίθουσα ATRIUM του Πολυχώρου Πολιτισμού Αθηναΐς στον Βοτανικό, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων από το χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, της μόδας και της πολιτικής.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Αθηναίων, του ΕΟΤ, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου καθώς και της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO !

Η παρουσίαση των έργων τη βραδιά των εγκαινίων αποτέλεσε πρωτόγνωρη εμπειρία για τους προσκεκλημένους, καθώς πραγματοποιήθηκε με έναν εντυπωσιακό τρόπο, ενός πολυθεάματος που συνέθετε τη μουσική, την ποίηση, την απαγγελία και την υποβλητική ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν τα φωτιστικά εφέ, όπου παρέσυρε το κοινό σε ένα μαγικό ταξίδι στα μονοπάτια του νου και της φαντασίας.

Στο χαιρετισμό του ο επιμελητής της έκθεσης Μιχαήλ Ρωμανός τόνισε μεταξύ άλλων: “Τα έργα της Παγώνας Κανέλλου, που συνθέτουν την εικαστική Οδύσσεια, μας μεταφέρουν στο ονειρικό κόσμο της μυθολογίας και μετουσιώνουν μέσα από τη σπουδή και την κατανόηση της ιδιαίτερης παραγωγικής γραφής της, την ερμηνευτική της Ομηρικής ποίησης, δηλαδή τον αγώνα της ανθρώπινης ύπαρξης για επιβίωση σε ένα σκληρό αφιλόξενο τοπίο-ζωής και τη σπουδαιότητα του προσωπικού ταξιδιού προς τον τελικό προορισμό. Στα έργα της καλλιτέχνιδος ολοκληρώνεται η επιθυμία της μετάπλασης της απρόθυμης σκληρής μάζας σε πλαστική μορφή που συνομιλεί με τον εκάστοτε περιβάλλοντα χώρο και τελειοποιεί την αισθητική απεικόνιση της συνολικής αλληλουχίας”

Η έκθεση γλυπτικής της καλλιτέχνιδας αποτελεί τμήμα μίας διπλωματικής της εργασίας, με θέμα την ελληνική μυθολογία, που υποβλήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επιλέχθηκε για βράβευση. Το έργο επανασχεδιάστηκε και αποτελείται από δεκατέσσερα γλυπτά κατασκευασμένα από λαμαρίνα πάνω σε βάσεις, τοποθετημένα με τρόπο ώστε να συνδέονται μεταξύ, συμβολίζοντας σημεία του ταξιδιού του Οδυσσέα.

Στόχος του έργου είναι να συνδυάσει τον πολιτισμό με τη σύγχρονη τέχνη και την εκπαίδευση, μέσα από τεχνικές που δένουν τα μαθηματικά με την τέχνη και αναδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και την ιστορία. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία τέχνης, φιλικής στο περιβάλλον με προσανατολισμό την ανακύκλωση των υλικών. Η πρωτοπορία του έργου έγκειται στην προσπάθεια ανάδειξης των γλυπτών μέσα από μαθηματικές σχέσεις και πιο συγκεκριμένα “Αρμονικές Χαράξεις” (γεωμετρικές σχέσεις σχημάτων σε αρμονία). Σύμφωνα με τη δημιουργό, η “ΟΔΥΣΣΕΙΑ” συμβολίζει το προσωπικό ταξίδι του κάθε ανθρώπου στη ζωή.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2016 και είναι καθημερινά επισκέψιμη πρωινές ώρες 10πμ – 2μμ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.