ARTS AND THE CITY

Αφή Ολυμπιακής Φλόγας μετά μουσικής, θεάτρου και εκθέσεων

Δημοσίευση 15 Απριλίου 2016, 14:58 / Ανανεώθηκε 15 Απριλίου 2016, 14:49
Αφή Ολυμπιακής Φλόγας μετά μουσικής, θεάτρου και εκθέσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Συναυλίες, παραστάσεις και εκθέσεις σε Πάτρα, Πύργο, Ολυμπία και Αμαλιάδα θα «αγκαλιάσουν» την φετινή τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (21 Απριλίου)

Συναυλίες, παραστάσεις και εκθέσεις σε Πάτρα, Πύργο, Ολυμπία και Αμαλιάδα θα «αγκαλιάσουν» την φετινή τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (21 Απριλίου)

Για πρώτη φορά η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται αφορμή για μια σειρά από πολιτιστικές δράσεις που θα ξεδιπλωθούν από τις 16 έως τις 23 Απριλίου στις πόλεις της δυτικής Πελοποννήσου και στην Αρχαία Ολυμπία. Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας) και των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  και την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης - καλλιτεχνικού συμβούλου της διοργάνωσης, καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας θα παρουσιάσουν συναυλίες, παραστάσεις και εκθέσεις στέλνοντας μήνυμα πολιτισμού. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η  Έλενα Κελεσίδη, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Πάνος Σκουρολιάκος, η Αλίκη Καγιαλόγλου, ο Πέτρος Γάλλιας, η Αγλαΐα Παπά, η Λουίζα Κωστούλα και η Δήμητρα Στασινοπούλου είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που στηρίζουν την πρωτοβουλία.

Για την ιστορία…

Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον αναντικατάστατο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επιλογή για την ουσιαστική αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, δεν αντιμετωπίζεται ως συγκυριακό αίτημα, αλλά αποτελεί το εφαλτήριο, τόσο για την στρατηγική επανατοποθέτηση της Αρχαίας Ολυμπίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι και την σταδιακή καταξίωσή της όχι μόνον ως τόπου ολιγόωρης επίσκεψης, αλλά και ως κοιτίδα παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού και συνεπώς ως προορισμού, όσο και ως καθοριστικό σκέλος ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής.

Στην αρχαιότητα, οι Ολυμπιακοί αγώνες είχαν ως στόχο την καλλιέργεια του σώματος, του νου και της ψυχής με τις πανανθρώπινες φιλοσοφικές αξίες και την προβολή του ατόμου και των πόλεων –ως κοινοτήτων- με το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας. Στην αφετηρία του νέου σχεδιασμού για την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, βρίσκεται η διαχρονική ρήση του Θαλή του Μιλήσιου: «ο το μεν σώμα υγιής, την δε ψυχή εύπορος, τη δε φύσιν ευπαίδευτος» {Θαλής ο Μιλήσιος (Διογένης Λαέρτιος Ι 37)}.

Παράλληλα, η φωτιά, σύμβολο της νίκης του ανθρώπου, του ορθολογισμού, της ελευθερίας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, σύμφωνα με το μύθο του Προμηθέα, φλέγεται εις ανάμνηση της φλόγας που έκαιγε κατά την αρχαιότητα, στο Βωμό της Εστίας στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Αυτός ο διαχρονικός και αέναος συμβολισμός, μπορεί ν’ αποτελέσει τη βάση, αρχικά για την αναβάθμιση και στη συνέχεια την ολόπλευρη ανάδειξη των αξιών που συμβολίζονται μέσα από την Αφή και το ταξίδι της Φλόγας. Μια τέτοια θεώρηση, ενσωματώνει τις αξίες του Ολυμπιακού ιδεώδους, αλλά και εμπλουτίζει τη σημασία τους στη σύγχρονη εποχή, με τα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της δικαιοσύνης, τα οποία δίδαξε στη νεώτερη σκέψη ο Διαφωτισμός, αναδεικνύοντας τον υπερεθνικό, ειρηνικό και πανανθρώπινο χαρακτήρα των Ολυμπιακών αγώνων της Αρχαιότητας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (16/4 έως 23/4/2016):

• Σάββατο 16 Απριλίου-Σάββατο 23 Απριλίου 2016, Παλαιά Δημοτικά Λουτρά Πάτρας: Έκθεση Φωτογραφίας :«Στο δρόμο της ελπίδας», Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα  της Δήμητρας Στασινοπούλου - Ώρες λειτουργίας 10:00-13:00, 19:00-22:00 Εγκαίνια Σάββατο 16 Απριλίου 2016,  στις 20:00

• Κυριακή 17 Απριλίου - Σάββατο 23 Απριλίου 2016, Μηχανοστάσιο ΟΣΕ Αρχαία Ολυμπία: Έκθεση- εγκατάσταση «Μαρία Χορς» - Ώρες λειτουργίας 10:00-14:00,18:00-21:00

Επιμέλεια: Πέτρος Γάλλιας. Συμμετέχουν: Αλίκη Καγιαλόγλου- τραγούδι, Νίκος Μανιταράς- κιθάρα, Νικολέτα Καρμίρη -χορός.

Οφείλονται θερμές ευχαριστίες για τη συμβολή τους στην  Έκθεση- εγκατάσταση «Μαρία Χορς»:

• στην Εθνική Λυρική Σκηνή για την ευγενική παραχώρηση τεσσάρων κοστουμιών από την παράσταση • «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Luigi Cherubini.
• στο Ίδρυμα Γιάννης Τσαρούχης για την ευγενική παραχώρηση άδειας χρήσης των τεσσάρων κοστουμιών από την παράσταση «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Luigi Cherubini.
• στο Εθνικό Θέατρο για το κουστούμι από την παράσταση «Οιδίπους επί Κολωνώ» σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή.
• στον κ. Γιώργο Χατζιδάκι για την άδεια εκτέλεσης τραγουδιών από το έργο "Ματωμένος Γάμος" του Μάνου Χατζιδάκι.

• Δευτέρα 18 Απριλίου 2016,  19:30, Λαζαράκειο Θέατρο, Αμαλιάδα: Διγενής Ακρίτας, Παράσταση Αφηγηματικής Τέχνης.

Σύλληψη, σκηνοθεσία, αφήγηση: Μάγδα Κοσσίδα. Σαντούρι: Ουρανία Λαμπροπούλου

• Τρίτη 19 Απριλίου 2016, 19:30, Αρχαία Ολυμπία: Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου

Συμμετέχουν: Κώστας Μαυρογένης, βαρύτονος, Έλενα Κελεσίδη, υψίφωνος, Πάνος Σκουρολιάκος, ηθοποιός, και οι ερμηνευτές Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, Δάφνη Ζουρνατζή, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία και η Μικτή Χορωδία της Τρίπολης"Ορφέας"

• Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 19.30, Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας (αίθουσα αετωμάτων) - Ζωντανή αναμετάδοση στον αύλιο χώρο: Παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» -  Μία σκηνική αφήγηση με αφορμή τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη με την χρήση οπτικών και ηχητικών πολυμέσων καθώς  και τρεις ηθοποιούς- performers.

Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουίζα Κωστούλα. Ηθοποιοί- Μουσικοί: Αγλαΐα Παπά- Παναγιώτης Γαρμπής-Λουίζα Κωστούλα. Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Νίκος Λεβαντής- Λουίζα Κωστούλα- Bασίλης Κουντούρης. Οπτικός/ηχητικός σχεδιασμός: Studio 19 Kοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά

• Παρασκευή 22 Απριλίου σε Πάτρα και Αμαλιάδα & Σάββατο 23 Απριλίου 2016, σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία: Θεατρικό Δρώμενο για τους πρόσφυγες «Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν». Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Πέτρος Γάλλιας, με πηγή  έμπνευσης το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα» (Συλλογή Κίχλη).

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο. Η είσοδος στην παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» θα γίνεται μόνο με δελτία ελευθέρας εισόδου τα οποία θα διατίθενται καθημερινά (εκτός Σ/Κ) από τις 09:00-13:00 από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, 1ος όροφος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 26213 60501