Το «Θέατρο του Ήλιου» της Αριάν Μνουσκίν αποθεώθηκε από το αθηναικό κοινό, χθες το βράδυ, στην πρεμιέρα της νέας του υπερπαραγωγής, επί ελληνικού εδάφους. Οι «ναυαγοί» της μεγάλης κυρίας του γαλλικού θεάτρου, αγκυροβόλησαν στην τεράστια σκηνή του Metropolitan Expo, στην προέκταση του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος και μετέδωσαν στο κοινό την «Τρελή ελπίδα» που ενέπνευσαν οι κοινωνικές προσδοκίες και οι μεγάλες εφευρέσεις στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Προσδοκίες που διαψεύστηκαν σκληρά από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μνουσκίν κάνει τους θεατές, μάρτυρες στα κινηματογραφικά γυρίσματα μιας ταινίας του βωβού κινηματογράφου, της οποίας σκηνοθέτης είναι ο ιδιοκτήτης του εξοχικού κέντρου «Η τρελή ελπίδα». Παθιασμένος με τη νεογέννητη τέχνη του κινηματογράφου, γυρίζει το 1914 μια ταινία για τις σοσιαλιστικές του ιδέες. Με ηθοποιούς τους απλοϊκούς και αφελείς υπαλλήλους του, αφού η ταινία είναι «για τον λαό». Επί τέσσερις ώρες, πάνω στη θεατρική σκηνή, η μανιβέλα της κάμερας γυρίζει τις σκηνές ενός περιπετειώδους και ουτοπικού ταξιδιού, μ΄ενα προχειρο χάρτινο καράβι ως τη γη της Παταγονίας.

Η συναρπαστική παράσταση της Αριάν Μνουσκίν, με γκαγκ, μουσική και ηθοποιούς στην υπηρεσία του βωβού κινηματογράφου, βασίστηκε στους 'Ναυαγούς του Ιωανάθαν" του Ιουλίου Βερν, που εκδόθηκε μετά το θάνατό του.¨Δεν ανεβάζουμε Σέξπιρ, ούτε Τσέχοφ, ανεβάζουμε Ιούλιο Βερν, ανεβάζουμε μια εποποία, όπου τα πρόσωπα βρίσκονται εδώ για να διηγηθούν μια ιστορία. Αυτή είναι η αδυναμία τους και η δύναμή τους. Η αθωότητά τους..." σημειώνει η Μνουσκίν στις πρόβες της παράστασης, που διήρκεσαν 11 μήνες.

 Και, επίσης, η ίδια σκέφτεται ότι «στην πραγματικότητα η πιο πολιτική παράσταση που μπορούμε να κάνουμε είναι μια παράσταση που θα προσφέρει λίγο ενθουσιασμό, διαύγεια και ελπίδα στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να πούμε σήμερα και, ναι, αφορά το σώμα...Και ναι είναι ιδεαλιστικό. Ελπίζωνα προσφέρουμε πολλή συγκίνηση θυμίζοντας αυτά τα απραγματοποίητα ιδανικά».

 Η δράση της παράστασης διευρύνεται ακόμα περισότερο από την προετοιμασία των ηθοποιών στα καμαρίνια, δράση ορατή στο κοινό.

 Στη χθεσινή πρεμιέρα παραβρέθηκαν η σύζυγος του πρωθυπουργού Άντα Παπανδρέου, η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαιωάννου, η Μαρία Ναυπλιώτη και πολλοί άλλοι Έλληνες καλλιτέχνες.

«Οι Ναυαγοί της Τρελής Ελπίδας», συνεχίζονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 11-12 και 15-19/6.