Μια παράσταση της Ζεινέπ Ταμπάι
Πειραιώς 260 Είσοδος 10 - 25 ευρώ    
17-19 Ιουνίου: 21:00
Η «Μεγάλη Κυρία» του σύγχρονου χορού στην Τουρκία, η Ζεϊνέπ Ταμπάι, έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά, για να παρουσιάσει την καινούρια της χορογραφική δουλειά Araz. Πρόκειται για μία χορογραφία σε 14 αυτοτελή μέρη, που μαρτυρά τις κινησιολογικές επιρροές της, με σόλο, ντουέτα ή ομαδικά σχήματα, ντυμένα με ποικίλες μουσικές επιλογές από δημιουργούς όπως ο Μπουρχάν Οτσάλ με τα παραδοσιακά κρουστά ή ο Φίλιπ Γκλας με τις μινιμαλιστικές μελωδίες του. Ο τίτλος δηλώνει τη βαθιά πολιτική άποψη του έργου, καθώς araz σημαίνει σύμπτωμα, αλλά είναι επίσης το όνομα ενός χωριού στην ανατολική Τουρκία, που έχει υποφέρει από τις εθνικές αντιπαραθέσεις. Η Ταμπάι θέλει μέσα από την παράσταση να μιλήσει για την καταπίεση και για το πώς είναι να είσαι διαφορετικός μέσα σε μία κοινωνία που σε αντιμετωπίζει με επιφύλαξη, πώς είναι να ζεις «ανάμεσα σε κόκκινες γραμμές».

Η θέση αυτή δεν είναι τυχαία, αφού η Τανμπάι είναι έντονα πολιτικοποιημένη. Παράλληλα με τη χορογραφική και διδακτική της πορεία, δραστηριοποιείται στην πολιτική, σαν ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος και πιστεύει πως οι κοινωνικές ανισότητες στη χώρα της είναι πολύ έντονες και ότι η αυστηρότητα της κοινωνίας δεν επιτρέπει στις τέχνες να ανθίσουν.

H Τανμπάι ίδρυσε την ομάδα της «Jeynep Tambay Dans Projesi» το 2000, με την υποστήριξη της τράπεζας Akbank. Είναι η πρώτη επαγγελματική ομάδα μοντέρνου χορού στη χώρα, αλλά και πρώτη που πετυχαίνει να βρει σπόνσορα για το χορό. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Φεστιβάλ Άγκυρας, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Κωνσταντινούπολης, το Φεστιβάλ Θεάτρου της Κωνσταντινούπολης, το Φεστιβάλ του Τελ-Αβίβ και το Now Stuttgart Festival, διεκδικώντας έτσι μια δυναμική παρουσία στο τοπίο του σύγχρονου χορού. Τελικά, η Ζεϊνέπ Ταμπάι, που επέστρεψε στη χώρα της μετά από 16 χρόνια καριέρας στην Αμερική, για να για να εμβολιάσει με τις εμπειρίες της την εγχώρια σκηνή, πέτυχε τον στόχο της: απέδειξε ότι η χορογραφική δημιουργία έχει έναν πόλο στην Τουρκία.

Συντελεστές της παράστασης
Χορογραφία: Zeynep Tanbay
Μουσική: Yann Tiersen, Philip Glass, Reich Remixed, Baba Zula, Mercan Dede, Burhan Öçal
Κοστούμια: Network
Σχεδιασμός φωτισμών: Zeynep Tanbay, Arek Nişanyan
Χορεύουν: Alper Marangoz, Bengi Sevim, Beril Şenöz, Can Gökdoğan, Cennet Erdoğan, Evrim Akyay, Gül Batırbaygil, Mert Öztekin, Nil Batırbaygil, Önder Çevik, Pınar Güremek, Suzan Alev, Zeynep Tanbay

Πειραιώς 260
Πειραιώς 260, Ταύρος, Τηλ: +30 2103272000
Τιμές εισιτηρίων
25 € ,μειωμένο 20 €, φοιτητικό 10 €Πηγή: elculture.gr