Πιο δυναμικό από ποτέ, το "Festival Μηδέν" στην Καλαμάτα είναι έτοιμο να παρουσιάσει τις φετινές του επιλογές από την παγκόσμια παραγωγή βιντεοτέχνης, νέων και ανερχόμενων δημιουργών. Πρόκειται για το μοναδικό φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα, που έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό κι έχει στο ενεργητικό του εξαιρετικές διεθνείς συμμετοχές, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να αποκτήσουν σφαιρική εικόνα μιας τέχνης που αναπτύσσεται απρόσμενα, ραγδαία και πολύμορφα.

Το φεστιβάλ βιντεοτέχνης της Καλαμάτας, που φέτος συγκέντρωσε περισσότερες από 1.000 συμμετοχές από όλες τις ηπείρους, υπόσχεται ένα τριήμερο γιορτής της σύγχρονης παγκόσμιας βιντεοδημιουργίας, αλλά κι έναν ιδιότυπο οδηγό επιβίωσης στο σύγχρονο καταιγισμό εικόνων που δεχόμαστε.

Το 7ο Festival Μηδέν θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 και 9 Ιουλίου στην πλατεία Αμφείας, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, συνδυάζοντας την αίσθηση του θερινού σινεμά με την σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

Στις τρεις βραδιές θα προβληθούν συνολικά 189 επιλεγμένα βίντεο από 45 χώρες. Είναι οι πιο αιχμηρές και ενδιαφέρουσες σκέψεις, αισθητικές εξερευνήσεις, πειραματισμοί και προβληματισμοί αλλά και εκφραστικές φόρμες και τάσεις που "συμβαίνουν τώρα" στα πιο ανήσυχα μυαλά και μάλιστα σε ολόκληρο τον κόσμο, καταργώντας σύνορα ή άλλους περιορισμούς.

Κεντρικός άξονας και της φετινής διοργάνωσης είναι οι πυκνές και στοχευμένες θεματικές ενότητες. Θα προβληθούν θεματικές ενότητες βιντεοτέχνης σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής ομάδας, όπως τα προγράμματα "LOL", "THIS IS WAR", "TRAUMA", "HYPERFORM", "MONOBALANCE", "A LAST INSTRUCTION TO THE GRASS" μια συμπαραγωγή του Festival Μηδέν και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, "CHARGE A SOUL", "DARK FORWARD", "FEELING LUCKY" και "LOCAL CALLING", ενώ από το φετινό πρόγραμμα προβολών δεν λείπουν και οι σημαντικές συνεργασίες με επιλεγμένα φεστιβάλ, ομάδες και επιμελητές του εξωτερικού, όπως Oslo Screen Festival από την Νορβηγία, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών, All Art Now από τη Συρία, Cyberbrothers από την Ρωσία, Videoplay από την Αργεντινή και CologneOFF από την Γερμανία, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Ελλάδα.

    Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος υπογράφουν ο Γιώργος Δημητρακόπουλος και η Γιούλα Παπαδοπούλου, ενώ η Μαργαρίτα Σταυράκη επιμελείται την ενότητα ''Hyperform''.

    Επιπλέον στα πλαίσια του Festival Μηδέν θα πραγματοποιηθούν τρεις ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις. Η πρώτη, αφορά ειδική προβολή με τίτλο ''Παίζοντας με το χρόνο…Come to Life'' και πρόκειται για μια ειδική προβολή σε επιμέλεια Μαργαρίτας Σταυράκη, που θα παρουσιάζεται σε συνεχή επανάληψη για μια εβδομάδα από 8 ως 16 Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, κατά τις ώρες λειτουργίας του.

    Η δεύτερη εκδήλωση έχει να κάνει με μια εισαγωγική διάλεξη της εικαστικού Γιούλας Παπαδοπούλου, για τους καινούριους -και παλιούς- φίλους του φεστιβάλ με θέμα την ιστορία της βιντεοτέχνης, στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, την Παρασκευή 8 Ιουλίου, στις 8.00 το βράδυ.

    Η αυλαία του φεστιβάλ θα κλείσει το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουλίου στο Beach Bar Hobo, στην ομορφότερη παραλία της Μεσσηνίας, στη Σάντοβα, με ένα μοναδικό οπτικοακουστικό πάρτι σετ με τίτλο ''The New Style'' στο οποίο ο Blue Lagoon της γνωστής ελληνικής ομάδας Κορμοράνος μιξάρει επί σκηνής μουσικά βίντεο που έχει φτιάξει ή μοντάρει μαζί με το συνεργάτη του, Χάρη Λαγκούση.