Αυλαία σηκώνει σήμερα το Fringe Festival με στόχο να αναδείξει τις νέες δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή του αντίστοιχου φεστιβάλ του Εδιμβούργου -λιγάκι παραλλαγμένη, αφού έχει και ακτιβιστικό χαρακτήρα- επανέρχεται για τρίτη χρονιά σε εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους στο κέντρο της Αθήνας. Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή (26 Ιουνίου), 500 περίπου καλλιτέχνες -οι περισσότεροι κάτω των 30 ετών- θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και θα εκφραστούν δημιουργικά με αφορμή και το φετινό θέμα του Φεστιβάλ , "Smile in the mind", που επιλέχθηκε σε αντιδιαστολή με το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας που κυριαρχεί στις μέρες μας.

Έτσι, μέσα σε μία εβδομάδα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν 28 μουσικά συγκροτήματα, 45 εικαστικές δημιουργίες και φωτογραφία, 8 εικαστικές εγκαταστάσεις, 10 video art, 15 θεατρικές ομάδες, 7 ομάδες χορού, 5 performances και δράσεις 15 ΜΚΟ.

«Αυτό που προτείνουμε είναι μία διαρκή διαλεκτική σχέση της κοινωνίας με τα πολιτιστικά αγαθά, η οποία να είναι βιώσιμη, όχι μόνο για ένα Φεστιβάλ αλλά και για μία πόλη. Έναν τρόπο συνεργασίας δηλαδή μεταξύ των δημιουργικών της πυρήνων, οι οποίοι δημιουργούν και αλληλεπιδρούν πέρα και πάνω από τις υπάρχουσες δομές. Το σημερινό αίτημα είναι οι καλλιτέχνες να παρέμβουν με το έργο τους στην πραγματική ζωή, να βρουν τι είναι αυτό που δεν λειτουργεί και να μας δείξουν πώς να το αλλάξουμε. Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του Fringe: δουλειά και φυγή προς τα εμπρός», εξηγεί ο πρόεδρος του φεστιβάλ, Γιώργος Νέρης.

Κεντρικός χώρος διεξαγωγής των εκδηλώσεων είναι οι αίθουσες και ο προαύλιος χώρος της Τεχνόπολις. Ωστόσο, εκθέσεις και παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν, επίσης, στο θέατρο Eliart, στο Ρουφ, στο Βρυσάκι, στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και στο Athens House of Photography.

Σε αντίθεση με πέρυσι, που το Fringe είχε κυκλώσει περιμετρικά το Φεστιβάλ Αθηνών (την Πειραιώς 260), φέτος η επιλογή των χώρων διεξαγωγής, έγινε με κριτήρια την εύκολη προσβασιμότητα των θεατών και τον προγραμματισμό.

Οι συγκεκριμένοι χώροι επιλέχθηκαν ακριβώς επειδή βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και κοντά σε σταθμούς του μετρό (Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Κεραμεικός, Ομόνοια). Ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σχεδιάστηκε έτσι ώστε τα δρώμενα της κάθε ημέρας να πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν όλες με ένα ενιαίο, ημερήσιο εισιτήριο των 7 ευρώ, ή 5 ευρώ (για φοιτητές, άνεργους κλπ). Μάλιστα, με το απόκομμα του εισιτηρίου, θα επιτρέπεται δωρεάν η είσοδος σε 21 Μουσεία του δικτύου Μουσείων του Ιστορικού Κέντρου (ανάμεσά τους το Ίδρυμα Θεοχαράκη, το Μουσείο Λαλαούνη και το Ηρακλειδών).

Πέρυσι το φεστιβάλ έκοψε 3 χιλιάδες εισιτήρια. «Φέτος το εισιτήριο είναι μειωμένο, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου. Ενώ ο προυπολογισμός ολόκληρου του Fringe για φέτος δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ» λέει ο Γιώργος Νέρης.

Ειδικά, για τους τολμηρούς που θα έρθουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις με τα ποδήλατά τους, το εισιτήριο θα είναι στα πέντε ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, ευρηματικές εκθέσεις ζωγραφικής, εγκαταστάσεις και video art νέων καλλιτεχνών θα πλημμυρίσουν τους χώρους της Τεχνόπολις. Παράλληλα και καθ' όλη την διάρκεια της διοργάνωσης στο Athens House of Photography, θα εκτίθενται επιλεγμένα έργα από τον διαγωνισμό αναλογικής φωτογραφίας "Photoraid", ενώ στο Σιδηρουργείο η ομάδα Lomography θα παρουσιάσει το πρώτο Lomowall στην Ελλάδα.

Προχωρώντας στις παρασταστικές τέχνες, τις επόμενες ημέρες το φεστιβάλ ελληνικού έργου του θεάτρου Ελιάρτ θα παρουσιάσει τις ομάδες που έχουν ξεχωρίσει (25 και 26 Ιουνίου). Σήμερα στον ίδιο χώρο η θεατρική ομάδα "Δρυάδες" θα ανεβάσει το έργο του Εζένς Λαμπίς, "Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας". Ενώ το Σαββατοκύριακο, η ομάδα Forplay υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Βασίλη Μαυρογεωργίου, θα παρασύρει τους θεατές στην περιπλάνησή της στους κήπους του συλλόγου Αρχαιολόγων στην ποιμενική κωμωδία του Σέξπιρ "Όπως Σας αρέσει" (25, 26 Ιουνίου, 8 μ.μ.).