6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου

21-27 Ιουλίου 2016

Με μία μαγική συναυλία, ένα μουσικό αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι με τη φωνή της Μαρίνας Πετσάλη και ταυτόχρονη προβολή αποσπασμάτων από κλασσικές ελληνικές ταινίες, υποδεχόμαστε το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου που ξεκινά σήμερα και θα μας ταξιδέψει για επτά ημέρες με όχημα την 7η Τέχνη.

Τα στενά σοκάκια της χώρας οδηγούσαν στον φρέσκο φτιαγμένο χώρο του Παλαιού Σχολείου. Εκεί χθες στην χώρα της Πάτμου, ακούστηκαν τραγούδια από παλιές ελληνικές ταινίες, μια ιδιότυπη αλλά τόσο ταιριαστή συνάμα, άτυπη έναρξη του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου, που ξεκινά σήμερα, κάνοντας πρεμιέρα με το "Υouth" του βραβευμένου Ιταλού σκηνοθέτη Paolo Sorrentino.

Αλλά χθες, η κυρία που ζει στις Βρυξέλλες, δουλεύει ως μεταφράστρια και έχει σαν πάθος της το τραγούδι, η Μαρίνα Πετσάλη, ερμήνευσε εξαίσια σαν μοναδική επαγγελματίας τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, που τα ακούσαμε με την Αλίκη, τα ζήσαμε με την Καρέζη, τα λατρέψαμε με την Μελίνα. Κυρίαρχη η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και πιο πολύ το "Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι" από τη "Στέλλα", "Τα παιδιά του Πειραιά από το "Ποτέ την Κυριακή", που τα τραγούδησαν χειροκροτώντας όλοι οι ξένοι που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του Παλαιού Σχολείου.

Από σήμερα στις 12 το μεσημέρι το 6ο φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του και εδώ στο νησί, είναι το γεγονός, όχι μόνο για σινεφίλ, αλλά και για τους τουρίστες, για ανθρώπους που εκτιμούν προσπάθειες, που αγαπούν να μαθαίνουν τις αλήθειες της 7ης τέχνης, όπως αυτή παρουσιάζεται στη ματιά του κάθε σκηνοθέτη.

Καλή αρχή λοιπόν. 40  ταινίες και πολλά δρώμενα μας περιμένουν.....