Τις πόρτες του πρόκειται να ανοίξει το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF), το οποίο σηκώνει αυλαία την Πέμπτη 28 Ιουλίου, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους βρεθούν στο κυκλαδίτικο νησί να παρακολουθήσουν μία ξεχωριστή επιλογή ταινιών και δρώμενων που διευρύνουν τα παραδοσιακά όρια του κινηματογράφου.

Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, το SIFF επιστρέφει και φέτος το καλοκαίρι ανανεωμένο και προκαλεί τους θεατές να αναθεωρήσουν την έννοια του φεστιβάλ, δημιουργώντας ένα «χώρο για ριζοσπαστικές κινηματογραφικές πρακτικές». Στο φετινό του πρόγραμμα, αναμειγνύει μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες και εξερευνά τη σχέση του κινηματογράφου με τη μουσική, την επιστημονική φαντασία και τον «αυτοσχεδιασμό».

Για πέντε ημέρες, οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις και προβολές ταινιών από Έλληνες και ξένους καταξιωμένους καλλιτέχνες, (όπως ο Πιπ Τσοντόροφ, ο Πίτερ Λίχτερ, ο Τόνι Κόνραντ, η Εύα Στεφανή και η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη), σε χώρους εντός και εκτός της Ερμούπολης, όπως το ναυπηγείο του Ταρσανά, το θέατρο Απόλλων, η παραλία Κόμητο κ.ά.

Τη βραδιά έναρξής του το φεστιβάλ θα εισάγει τους θεατές στη φετινή του θεματική «ανα-θεώρηση», παρουσιάζοντας τις διαφορετικές πτυχές της κινηματογραφικής εμπειρίας μέσα από την ζωντανή παράσταση της ομάδας Metamkine, στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης. Γνωστή εδώ και 20 χρόνια για τις μοναδικές κινηματογραφικές περφόρμανς της, η δημοφιλής ομάδα από τη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, θα δημιουργήσει μια κινηματογραφική καλειδοσκοπική εμπειρία, με προβολείς 16mm, και μια σειρά από αντικείμενα που εξυπηρετούν στη ζωντανή επεξεργασία ήχου και εικόνας. Μια νέα ταινία θα δημιουργηθεί μπροστά στα μάτια των θεατών με τη χρήση των πιο βασικών στοιχείων του κινηματογράφου: φιλμ, φως και ήχου.

Ακόμη, στο πλαίσιο του προγράμματός του που εστιάζει στον κινηματογράφο ως εμπειρία, το SIFF φιλοξενεί φέτος μια βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο πειραματιστή του κινηματογράφου Τόνι Κόνραντ με την προβολή του γνωστού «The Flicker» (1965) και συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Mike Cooper, Jérôme Noetinger και Alyssa Moxley.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 1η Αυγούστου. Πραγματοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Επίσης βασίζεται στην ευγενική υποστήριξη και συνεργασία τοπικών και διεθνών φορέων όπως ο δήμος της Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η κοινότητα της Σύρου καθώς και μεμονωμένοι δωρητές.

Αναλυτικά μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ και τους χώρους διεξαγωγής του στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης : http://syrosfilmfestival.org/2016-program/