Κείμενο: Γεωργία Σάκκουλα, Φωτογραφίες: Σπύρος Κατωπόδης

«Σημασία δεν έχει πόσος κόσμος σε παρακολουθεί σημασία έχει να το ευχαριστιέται ακόμη και ένας», μας έλεγε ο Jaques Morelenbaum  ένα βράδυ στην Τήνο ενώ είχε μόλις τελειώσει ένα καθηλωτικό live στον Βωλάξ, ένα χωριό που θυμίζει λίγο Flinstones και ξεχωρίζει για την γεωλογική του ιδιομορφία αλλά και τα ποιήματα που θα δεις γραμμένα σε παραπόρτια και τοίχους σπιτιών.

Αυτό είναι το Tinos Jazz Festival, μια γιορτή της μουσικής, θεσμός πια για το νησί, που φέτος ταξίδεψε σε γραφικά χωριά διαδίδοντας τη τζαζ σε κάθε γωνιά.

Το φεστιβάλ που ξεκίνησε ο Τήνιος μουσικός Θωμάς Αλβέρτης και η «b jazz» ταξιδεύοντας τη τζαζ στις Κυκλάδες, με παρουσία ήδη σε Μύκονο και Σύρο εκτός της Τήνου, μάγεψε φίλους και μη της τζαζ που βρέθηκαν στην Τήνο από τις 21 Ιουλίου και συνεχίζεται μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Η αυλαία άνοιξε στον ειδυλλιακό Τριπόταμο, ένα μικρό οικισμό λίγο έξω από τη Χώρα, με τα σκαλιά των σπιτιών για κερκίδες και για σκηνή την μικρή πλατεία Σταυρού, κάτω από το σπίτι του Καστοριάδη. Με τους φιλόξενους κατοίκους να κερνάνε τσίπουρο και τοπικές λιχουδιές. Εκεί η ταλαντούχα Ελίνα Σκαρπαθιώτη με τη συνοδεία του Βραζιλιάνου Ze Namen στο πιάνο μας ταξίδεψαν στη Βραζιλία, που σε λίγες μέρες υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τη σκυτάλη πήρε την επόμενη μέρα η πρέσβειρα της βραζιλιάνικης μουσικής στην Ελλάδα Μιράντα Βερούλη με μια μπάντα εξαίρετων μουσικών να τη συνοδεύουν στο μαγικό σκηνικό του Βώλακα. Ο φοβερός και τρομερός Ανδρέας Πολυζωγόπουλος να σολάρει με την τρομπέτα κάνοντας ήχους λες και ήταν βγαλμένοι από τη φύση, ο Πέτρος Κλαμπάνης στο κοντραμπάσο και το πρότζεκτ του  «ΒΡΑZiΛ», ο Σπύρος Μάνεσης να δίνει το δικό του tempo στα πλήκτρα και ο Πέτρος Κούρτης  στα κρουστά.

Μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό,  αν και το μικρότερο για το οποίο έχει παίξει μέχρι τώρα, ο κορυφαίος τσελίστας και θρύλος της βραζιλιάνικης τζαζ, Jaques Morelenbaum, που είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φετινού, 7ου Tinos Jazz Festival, καθήλωσε όσους βρέθηκαν στο Βωλάξ.

Λίγες ώρες μόνο πρόβας με τους Κλαμπάνη, Μάνεση και Πολυζωγόπουλο ήταν αρκετές για να βρεθεί μια μοναδική χημεία επί σκηνής. Και ο κόσμος έδειχνε να το ευχαριστιέται. Όπως και όσοι βρεθήκαμε προσκεκλημένοι της b jazz στην Τήνο.

Επόμενο ραντεβού στο παλιό λιμάνι και στην Παλλάδα. Εκεί τα περίφημα τύμπανα των πολύχρωμων Batala Atenas ξεσήκωσαν τον κόσμο σε ένα μεγάλο πάρτι που συνεχίστηκε μπροστά στα μπαρ με τις μουσικές επιλογές της παραγωγού του Εν Λευκώ, DJ Kafka.

Όμως η γιορτή δεν σταματά εδώ. Επόμενος σταθμός τα Λουτρά με Bossa Nova από την Paula Morelenbaum, ένα από τα κορίτσια της Nova Banda του Antonio Carlos Jobim. Μαζί της ο Πέτρος Κλαμπάνης που άφησε για λίγο τη Νέα Υόρκη και μας ταξίδεψαν σε τζαζ μονοπάτια στη σκηνή του θεάτρου των Ουρσουλινών.

 Τελευταίος σταθμός το Δημοτικό  Σχολείο Υστερνίων, στις 5 Αυγούστου όπου, σε σύμπραξη με το Στέρνα Fringe Festival, η Φένια Παπαδόδημα και το Amorgo Quintet, με  τους Λεωνίδα Σαραντόπουλο- φλάουτο,  Γρηγόρη Ντάνη- κιθάρα,  Γιώργο Παλαμιώτη –μπάσο, Θάνο Χατζηαναγνώστου- τύμπανα,  παρουσιάζουν  το δικό τους  αφιέρωμα στην Βραζιλιάνικη Τζαζ.

Όσοι βρεθείτε στην Τήνο μην το χάσετε!