Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Γκούσταβ Μάλερ και το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά τη μνήμη του σπουδαίου αυστριακού συνθέτη, που με το έργο του σηματοδότησε το πέρασμα από το ρομαντισμό στον μοντερνισμό. Το αφιέρωμα ξεκινά με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου που επιστρέφει στο Ηρώδειο, αυτή τη φορά υπό τη μπακέτα του Ρώσου αρχιμουσικού Σεμιόν Μπίτσκοφ.

Στο πρώτο μέρος, η ορχήστρα ερμηνεύει το δημοφιλές, ρομαντικό και δεξιοτεχνικό Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 1 σε σολ ελάσσονα του Μαξ Μπρουχ με σολίστ τον βραβευμένο με Γκράμι αμερικανό Τζόσουα Μπελ. Το Κοντσέρτο, αφιερωμένο στον διασημότερο βιολιστή της εποχής Γιόζεφ Γιόαχιμ, ολοκληρώθηκε το 1868 στη Βρέμη και πρωτοπαίχτηκε στην Κολωνία την ίδια χρονιά. Η μεγάλη ικανότητα του Μπρουχ στη σύνθεση ενός βιολιστικού έργου, μάλιστα χωρίς ο ίδιος να είναι ερμηνευτής εγχόρδου, εξασφάλισαν στο έργο μόνιμη θέση στο ρεπερτόριο από την πρεμιέρα του μέχρι και σήμερα. Ακολουθεί η Συμφωνία αρ. 6 σε λα ελάσσονα, γνωστή και ως «Τραγική», που ο Γκούσταβ Μάλερ συνέθεσε το 1903 -1904 και διηύθυνε ο ίδιος στην πρώτη της εκτέλεση στο Έσσεν, τον Μάιο του 1906. Το τραγικό, σχεδόν μηδενιστικό φινάλε της Συμφωνίας έχει θεωρηθεί ως απροσδόκητο, καθώς ο Μάλερ συνέθεσε το έργο σε μία φαινομενικά χαρούμενη στιγμή της ζωής του: είχε παντρευτεί την Άλμα Σίντλερ και ενώ συνέθετε τη συμφωνία γεννήθηκε η δεύτερη κόρη του. Εδώ και δύο δεκαετίες, ο Τζόσουα Μπελ γοητεύει τους ανά τον κόσμο ακροατές του με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του στο βιολί και τον σπάνιας ομορφιάς ήχο του. Έγινε γνωστός στις ΗΠΑ σε ηλικία 14 ετών, κάνοντας ένα σπουδαίο ορχηστρικό ντεμπούτο με την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας υπό τη διεύθυνση του Ρικάρντο Μούτι.

Σήμερα κινείται εξίσου άνετα στο σολιστικό ρεπερτόριο, στη μουσική δωματίου και στην κορυφαία θέση της ορχήστρας. Οι συνεχείς αναζητήσεις και τα πολυποίκιλα μουσικά του ενδιαφέροντα τον έχουν οδηγήσει σε καινούριες κατευθύνσεις, χαρίζοντας του τον σπάνιο τίτλο του «σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής». Παίζει με το Στραντιβάριους «Γκίμπσον πρώην Χούμπερμαν» του 1713 και χρησιμοποιεί ένα δοξάρι του τέλους του 18ου αιώνα, κατασκευασμένο από τον Φρανσουά Τουρτ.

Το πρόγραμμά του για το 2011 περιλαμβάνει συναυλίες με τη Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και την Ισπανία, περιοδεία στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Το 2009, τιμήθηκε από τον οργανισμό Education Through Music (Εκπαίδευση μέσω της μουσικής) για την αφοσίωση που δείχνει στη μουσική εκπαίδευση, μοιράζοντας την αγάπη του για την κλασική μουσική με παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες.
Πηγή: culturenow.gr