Σιγή ιχθύος εξακολουθεί να τηρεί ο διάσημος τροβαδούρος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, τέσσερις μέρες μετά την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας που μάταια –για την ώρα- τον αναζητά.

Σήμερα η γενική γραμματέας του θεσμού Σάρα Ντάνιους ανακοίνωσε ότι σταματά τις προσπάθειες της να επικοινωνήσει με τον Μπομπ Ντίλαν, έπειτα από πολλές αποτυχημένες απόπειρες.

«Αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε τίποτα. Τηλεφώνησα και έστειλα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον στενότερο συνεργάτη του και έλαβα πολύ ευγενικές απαντήσεις. Προς το παρόν αυτό αρκεί», ανέφερε η Ντάνιους μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο SR.

Ο αμερικανός τραγουδοποιός δεν έχει πει λέξη για το βραβείο Νόμπελ, ενώ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, που ανακοινώθηκε κιόλας, έδωσε συναυλία στο Λας Βέγκας, χωρίς να πει απολύτως τίποτα.

Χαρακτηριστικό ήταν άλλωστε το σχόλιο του φίλου του Λέοναρντ Κοέν ότι δηλαδή «Για μένα το βραβείο είναι σαν να καρφιτσώνεις ένα παράσημο στην κορυφή του Έβερεστ επειδή είναι το ψηλότερο όρος στον κόσμο».

Στην Ακαδημία πάντως πιστεύουν ότι ο Ντίλαν θα εμφανιστεί. «Δεν ανησυχώ καθόλου, έχω την αίσθηση ότι θα εμφανιστεί», είπε η Ντάνιους. «Αν δεν θέλει να έρθει, δεν θα έρθει. Παρ' όλ' αυτά θα δοθεί μια μεγάλη γιορτή και η διάκριση του ανήκει», πρόσθεσε ωστόσο.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι τώρα το Νόμπελ Λογοτεχνίας αρνήθηκαν να παραλάβουν δύο βραβευθέντες. Ο Μπορίς Πάστερνακ (1958) και ο Ζαν Πολ Σαρτρ (1964).