Ο σκοτεινός, παράλογος κόσμος οργής και βίας που αναδύεται μέσα από τις υποβλητικές φιγούρες του ζωγράφου Ηλία Παπαηλιάκη, παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στην βερολινέζικη γκαλερί «Upstairs Berlin» και ως τα τέλη Ιουλίου. Η έκθεση με τίτλο «Δρέσδη» είναι η πρόσφατη δουλειά του ταλαντούχου 40χρονου ζωγράφου, ο οποίος εκθέτει για τρίτη φορά στην γερμανική πρωτεύουσα. Μια σειρά από 25 λάδια και σχέδια ενταγμένα στο σταθερό πεδίο έρευνάς του, γύρω από τη μνήμη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την ιστορία της τέχνης και την οπτικοποίηση του τραύματος της ανθρώπινης ύπαρξης .

Πηγή έμπνευσης στη σειρά «Δρέσδη» είναι η καταστροφή της πόλης το 1945 από τους συμμάχους. Επιπρόσθετο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι ο ζωγράφος κατάγεται από την Κάνδανο της Κρήτης, την οποία ισοπέδωσαν οι Ναζί στη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου Πολέμου.

«Στο χωριό μου» λέει ο Ηλίας Παπαηλιάκης «οι Ναζί τοποθέτησαν μια πλάκα με την επιγραφή « Εδώ υπήρξε η Κάνδανος». Στο τέλος του Πολέμου στην Δρέσδη, επιβλήθηκε ο νόμος του νικητή. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω με την έκθεσή μου σε μια χώρα που αποφασίζει, εν πολλοίς, για την τύχη μας είναι ότι», συνεχίζει ο ίδιος, « όλα τα ανθρώπινα επιτεύγματα στηρίζονται σε σαθρές βάσεις».

Το βλέμμα του ζωγράφου επιχειρεί να εμβαθύνει στην ανθρώπινη ψυχή, που κουβαλά τα τραύματα της Ιστορίας. Πρόθεσή του «δεν είναι να κατηγοριοποιεί τις φιγούρες και τα πρόσωπα σε θύματα και θύτες» .

Στους πίνακές του, σύμφωνα με τους επιμελητές της έκθεσης, ο ζωγράφος συχνά «δανείζεται» αναγνωρίσιμες λεπτομέρειες μεγάλων δασκάλων της ευρωπαϊκής τέχνης ( Ζερικώ, Ντελακρουά , Γκόγια). Τις αυτονομεί από το αρχικό τους πλαίσιο, αλλάζοντάς τους τα νοήματα για να τις ενσωματώσει στον δικό του καμβά. Αυτές οι μετασχηματισμένες λεπτομέρειες σε συνδυασμό με πορτρέτα, φιγούρες και φύση ζωγραφισμένα εκ του φυσικού ή από φωτογραφίες αποτελούν το καλλιτεχνικό ιδίωμα του Ηλία Παπαηλιάκη. Οι συμβολικοί τίτλοι των έργων του, όπως τα γυναικεία πορτρέτα «Αυτή που πιστεύει ότι ξέρει την αλήθεια» και « Αυτή που ξέρει την αλήθεια» προεκτείνουν τις ερμηνείες των έργων.

Ο Ηλίας Παπαηλιάκης, έχει στο ενεργητικό του πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1990-1996), στο εργαστήριο της Ρένας Παπασπύρου. Τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου. Το 2001 εκπροσώπησε την χώρα στην 49η Μπιενάλε Βενετία. Εργα του βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες συλλογές.