Το χρυσό μετάλλιο Θεατρικής Αρχιτεκτονικής, εξ ημισείας με το Μεξικό, απέσπασε η ελληνική επίσημη συμμετοχή στη 12η Διεθνή Εκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής στην Πράγα (Prague Quadrennial 2011), τη σημαντικότερη έκθεση του είδους παγκοσμίως, που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1967. Η φετινή έκθεση διήρκεσε από τις 16 ώς τις 26 Ιουνίου με τη συμμετοχή τουλάχιστον εξήντα χωρών με ειδικά διαμορφωμένα εθνικά περίπτερα. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στον διαγωνισμό θεατρικής αρχιτεκτονικής με δύο προτάσεις για θέατρα, με κοινό θεματικό άξονα τη μεταβλητότητα του χώρου ως αναπόσπαστο στοιχείο της σύνθεσης και τη συνύπαρξή τους με παλαιότερα κτίσματα: Το Εθνικό Θέατρο για τη «Νέα Σκηνή» και αρχαιολογικά ευρήματα για το Machine Theatre. Τη «Νέα Σκηνή» του Εθνικού Θεάτρου σχεδίασε το «Γραφείο 75» των αρχιτεκτόνων Στέφανου Πάντου και Ανδρέα Σκούρτη και το Machine Theatre οι αρχιτέκτονες Θανάσης Εμίρης και Εύα Μανιδάκη του γραφείου: «Flux Office».

Η ελληνική συμμετοχή με τη δημιουργία της Κωνσταντίνας Βαφειάδου στο τμήμα της έκθεσης Extreme Costume που αφορά στη χρήση ασυνήθιστων και ευφάνταστων υλικών για τη δημιουργία θεατρικών ενδυμάτων απέσπασε ιδιαίτερα θερμές κριτικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της αδυναμίας της πολιτείας να στηρίξει οικονομικά τις ελληνικές υποψηφιότητες, οι αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό θεατρικής αρχιτεκτονικής και οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στον τομέα του Extreme Costume ανέλαβαν οι ίδιοι εξ ολοκλήρου τις δαπάνες της συμμετοχής τους.
Πηγή: kathimerini.gr