Το πρώτο στην Ελλάδα Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα στεγαστεί στο κτίριο "ΣΙΛΟ", το σήμα-κατατεθέν του λιμανιού, ενώ τα δικά τους μουσεία αποκτούν η Μετανάστευση και η Ιστορία της πόλης. Περισσότερα και από τα διάσημα… παιδιά του Πειραιά θα είναι σε λίγον καιρό τα μουσεία του. Και ένα και δύο και τρία μουσεία θα ιδρυθούν σύντομα στην πόλη, στο πλαίσιο του προγράμματος "Πολιτιστική Ακτή Πειραιώς". Το πρώτο από αυτά, το μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, συζητήθηκε προχθές στο Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η συζήτηση για το δεύτερο, που είναι το μουσείο της Μετανάστευσης, θα γίνει τον ερχόμενο μήνα. Θα ακολουθήσει σύντομα και η εξέταση του τρίτου, που θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία της πόλης του Πειραιά.

Και τα τρία μουσεία θα ιδρυθούν από το ΥΠΠΟΤ, και τα δύο, τουλάχιστον, θα είναι διαχρονικά.

Οι ενάλιες αρχαιότητες που θα φιλοξενηθούν θα προέρχονται από αρχαία μέχρι και σύγχρονα σκαριά - θα περιλαμβάνονται, ας πούμε, τρεχαντήρια. Το ίδιο διαχρονικά θα αντιμετωπισθεί και η Ιστορία της πόλης.

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα και θα στεγαστεί στο κτίριο "ΣΙΛΟ", που μέχρι το 2010 λειτουργούσε ως σιλό αποθήκευσης δημητριακών. Ανεγέρθηκε τη δεκαετία του '20 (μεταξύ 1924 και 1929).

Μαζί με τον Πύργο του, που φιλοξενεί το Ρολόι του Πειραιά, το σήμα-κατατεθέν του λιμανιού, φτάνει σε ύψος τα 56,20 μέτρα. Εχει εμβαδόν περίπου 11.000 τ.μ., ο περιβάλλων χώρος του είναι περίπου 9 στρέμματα, ενώ από τα πιο αξιόλογα χαρακτηριστικά του είναι οι κυψέλες. Μία από τις παρατηρήσεις του συμβουλίου προβλέπει τμήμα του κτιρίου να διατηρηθεί ως έχει, ως δείγμα της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Ευρήματα
Το εκθεσιακό υλικό θα προέρχεται από τα πλούσια σε ευρήματα ναυάγια της χώρας, καθώς και από ανασκαφές της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εμπορικούς αμφορείς, κεραμική, αγάλματα, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές, εξοπλισμούς πλοίων, θησαυρούς νομισμάτων, οπλισμό και οικιακά σκεύη.

Το Mουσείο της Μετανάστευσης θα παρουσιάζει τη δραματική κατάσταση ιδίως του προηγούμενου αιώνα, οπότε οι συμπατριώτες μας έφευγαν με ατμόπλοια που προορισμό είχαν κυρίως την Αμερική.

Αργότερα ακολούθησε η Αυστραλία και η υπόλοιπη Ευρώπη. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί και στην υποδοχή των προσφύγων, κυρίως της Μικρασιατικής Καταστροφής, που κατέφθαναν κατά χιλιάδες με τα καράβια.

Ο Πειραιάς ήταν για εκείνους η πύλη εισόδου σε μια πατρίδα που δεν τους αγάπησε απ' την αρχή.

Τέλος, το Mουσείο της Ιστορίας του Πειραιά θα ξεκινά από την πρώτη κατοίκηση, την 3η χιλιετία π.Χ. οπότε ήταν νησί. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στην κλασική αρχαιότητα και στα περίφημα λιμάνια της αθηναϊκής δημοκρατίας αλλά και στους μεταγενέστερους αιώνες.

Πηγή: ethnos.gr