Μια από τις ωραιότερες κωμωδίες του Γκολντόνι, τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων», θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 29 Ιουνίου στο Ηρώδειο όπου θα παρουσιαστεί για δύο βραδιές (29 και 30/06) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

 Οι πρώτες στάσεις της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ για τον Ιούλιο:

Ιούλιος

4 - 5 & 6 XANIA

7 – 8 & 9 ΡΕΘΥΜΝΟ

11 – 12 & 13 ΗΡΑΚΛΕΙΟ

15 ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

16 & 17 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

19 ΣΕΡΡΕΣ

21 & 22 ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

23 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΑΣΟΥ

24 ΜΑΡΩΝΕΙΑ

 25 & 26  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

28  ΛΑΡΙΣΑ

29 ΒΟΛΟΣ

 
Το έργο
Ο υπηρέτης Τρουφαλδίνο υπηρετεί δυο αφεντάδες. Είναι πονηρός και πολυμήχανος, γκαφατζής και συνάμα αναιδής. Τα θαλασσώνει και τα μπαλώνει, ενώ περιπλέκει τους πάντες και τα πάντα. Τελικά αποδεικνύεται αυτός αφέντης των αφεντάδων του αφού καταφέρνει να τους κοροϊδεύει και να πληρώνεται και από τους δύο. Τι γίνεται όμως όταν ο έρωτας τον επισκέπτεται;


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ (Γιάννη Κακλέα)

Το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» είναι μια σάτιρα για τον έρωτα, το πάθος για ευτυχία, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια για επιβίωση. Με όπλο το χιούμορ αλλά και με μια διεισδυτική κριτική ματιά στις συμπεριφορές των ηρώων του, ο Γκολντόνι αποκαλύπτει την ηθική παρακμή μιας κοινωνίας που στηρίζεται στην υποκρισία και την διαφθορά.

Η περιπέτεια για την κατάκτηση του αντικείμενου του πόθου του αφέντη, συνυπάρχει με την περιπέτεια για τον κορεσμό της πείνας του υπηρέτη, που επιστρατεύει όλη του την τέχνη για να επιβιώσει σ' έναν κόσμο που μόνο δημαγωγικά ενδιαφέρεται για την ικανοποίηση των αναγκών του.

Οι απίθανες κωμικές συγκρούσεις, το ερωτικό πάθος, η κοινωνική κριτική και η ευρηματική δομή του, καθιστούν τον «Υπηρέτη δύο Αφεντάδων» ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου.

  

 

Πηγή: culturenow.gr