Ποιο ήταν το υλικό των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων; Με ποια λογική διάλεγαν την παράσταση του νομίσματος; Γιατί η Ρόδος έχει το ρόδο στο νόμισμά της και η Λάρισα το άλογο; Ποιος ήταν ο μισθός του μαρμαρογλύπτη ή του εργάτη στο Ερέχθειο; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά αλλά και σε ακόμα περισσότερα θα δοθούν κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στο Νομισματικό Μουσείο.

Κάθε Τρίτη στις 12 το μεσημέρι όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα παρουσιάζεται στην έκθεση του μουσείου ένα διαφορετικό θέμα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ιούλιος:

Στις 5 Ιουλίου η ξενάγηση θα έχει τίτλο «Πώς κατασκευάζονται τα αρχαία νομίσματα; Τι παραστάσεις είχαν», με πληροφορίες για τα ζώα, τα φυτά, τα κτίρια, τα έργα τέχνης, τις μυθολογικές παραστάσεις, αλλά και τις προσωπικότητες όπως τον Μέγα Αλέξανδρο και την Κλεοπάτρα που απεικονίζονται στα νομίσματα.

Στις 12 Ιουλίου θα παρουσιαστούν «Οι κουκουβάγιες του Νομισματικού Μουσείου. Το Νόμισμα της Αρχαίας Αθήνας», όπου θα γνωρίσουμε τη σχέση του ενός ευρώ με την αρχαία Αθήνα, τα νομίσματά της, το κόστος διαφόρων προϊόντων, το μέσο ημερομίσθιο και τι μπορούσε να αγοράσει κανείς με αυτό.

Στις 19 Ιουλίου η ξενάγηση θα αφορά το νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο. Με τίτλο παρουσίασης «Ιλίου Μέλαθρον. Μια ξεχωριστή κατοικία του 19ου αιώνα», οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τι μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν και του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, γνωρίζοντας από κοντά τις τοιχογραφίες, τα ψηφιδωτά δάπεδα, αλλά και την αίθουσα των εσπερίδων με την οροφογραφία της ανασκαφής των Mυκηνών.

Στις 26 Ιουλίου θα δοθούν απαντήσεις για τη χρήση του μύθου στα νομίσματα, τους μύθους που προέβαλαν οι αρχαίες πόλεις, αλλά και τους λόγους που απεικονίζονται στα αρχαία νομίσματα μύθοι για τη φύση, την πόλη ή την πολιούχο θεότητα. Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα της περιοδικής έκθεσης «Μύθος και Νόμισμα: Η χρήση του Μύθου».

Αύγουστος:

Στις 2 Αυγούστου η ξενάγηση έχει τίτλο «Πριν από το Νόμισμα! Ποια ήταν τα πρώτα νομίσματα», κατά την οποία οι επισκέπτες θα μάθουν τι γινόταν πριν την ανακάλυψη των νομισμάτων, τα άλλα μέσα που χρησιμοποιούνταν στις συναλλαγές, αλλά και πληροφορίες για τα πρώτα νομίσματα.

Στις 9 Αυγούστου η παρουσίαση θα αναφέρεται στα «Νομίσματα σε εποχές κρίσης ή ευημερίας» και οι πληροφορίες θα προκύπτουν από ερωτήματα όπως: Γιατί η Αθήνα έκοψε «πονηρά χαλκία» λίγο πριν από το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου;

 Γιατί το τετράδραχμο του Αλεξάνδρου ήταν ισχυρό «διεθνές» νόμισμα; Πώς η έλλειψη μετάλλου οδήγησε σε απαξίωση του νομίσματος στη Ρώμη του 3ου αιώνα; Γιατί το βυζαντινό νόμισμα έμεινε σταθερό σε καθαρότητα μετάλλου και βάρους για περίπου 700 χρόνια; Τι είδους νομίσματα έκοβαν οι πόλεις σε περιόδους πολιορκίας; Γιατί ο πληθωρισμός κάλπαζε λίγο πριν το τέλος της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα;

Η ξενάγηση με τίτλο «Ιλίου Μέλαθρον. Μια ξεχωριστή κατοικία του 19ου αιώνα» θα επαναληφθεί στις 16 Αυγούστου, η ξενάγηση ««Πώς κατασκευάζονται τα αρχαία νομίσματα; Τι παραστάσεις είχαν» στις 23 Αυγούστου, ««Οι κουκουβάγιες του Νομισματικού Μουσείου. Το Νόμισμα της Αρχαίας Αθήνας» στις 30 Αυγούστου και τα ««Νομίσματα σε εποχές κρίσης ή ευημερίας» στις 6 Σεπτεμβρίου.

Κρατήσεις θέσεων και δηλώσεις συμμετοχής στις κ. Μ. Φουντούλη και Τ. Φουρτούνη (τηλ. 210 3643774, 210 3632057).