Τα καλύτερα βιβλία και θεατρικές παραστάσεις για μικρούς ντετέκτιβ σε αναζήτηση …μπελάδων

Η μόδα των νουάρ δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους μικρούς αναγνώστες και θεατές. Άλλωστε, τα παιδιά είχαν πάντα αυξημένο αίσθημα δικαίου και οξυμένη περιέργεια. Τα βιβλία και οι παραστάσεις που σας προτείνουμε θα κινητοποιήσουν τη φαντασία τους και θα αποτελέσουν τροφή για τα φαιά κύτταρα των υπό διαμόρφωση εγκεφάλων τους.    

1. Ο Σέρλοκ Χολμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι, Θέατρο Τέχνης. Η πασίγνωστη περιπέτεια του Κόναν Ντόυλ ανεβαίνει σε διασκευή της Άνδρης Θεοδότου με τον Γιάννη Σαρακατσάνη στον ρόλο του θρυλικού ντετέκτιβ. Στα συν η πρωτότυπη μουσική που εκτελείται ζωντανή στην σκηνή, τα σκηνικά και οι χορογραφίες. Για εισιτήρια δείτε ΕΔΩ.

2. Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ, Θέατρον Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Το πανέξυπνο διήγημα του μεγάλου γερμανού συγγραφέα Έριχ Καίστνερ διασκευάστηκε υποδειγματικά για τη σκηνή από τη Μιμή Ντενίση και ζωντανεύει από έναν εξαιρετικό θίασο αποτελούμενο από τους Αντώνη Λουδάρο, Ναταλία Δραγούμη, Νεφέλη Ορφανού, Ανδρέα Κωνσταντινίδη, Αλέξανδρο Καλπακίδη, Γιώργο Μακρή και 8 ακόμα ηθοποιούς. Για εισιτήρια δείτε ΕΔΩ.

3. Σέρλοκ Χολμς. Ένα μυστήριο με νόημα. Παιδική Σκηνή Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου. Η Ντίνα Σταματοπούλου στέλνει τον Σέρλοκ σε νέες (κωμικές) περιπέτειες που δεν είχε ποτέ φανταστεί ο «γεννήτοράς» του Κόναν Ντόυλ. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Κωστή Μαραβέγια, ενώ στην παράσταση παίρνουν μέρος ακροβάτες και μαριονέτες. Για εισιτήρια δείτε ΕΔΩ .

4. Το σπαθί του βασιλιά της Σκοτίας, Σερ Στιβ Στίβενσον, εκδόσεις Κέδρος. Η Άγκαθα και ο Λάρι Μίστερι αναλαμβάνουν να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης του σπαθιού του θρυλικού βασιλιά της Σκοτίας Ρόμπερτ Μπρους από το κάστρο του Ντάνοταρ.

5. Η μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής, σειρά 4 Ξεχωριστοί Ντετέκτιβ, Δημήτρης Μαμαλούκας, εκδόσεις Κέδρος. Στον Χαμένο Παράδεισο άγνωστοι ληστεύουν μια χρηματαποστολή και αφαιρούν ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο Ντιν Κόνραντ, οι αδερφές του, η Μαίρη και η Σάλι,  και ο κολλητός του, ο Τζέι Παπαδογιαννακόπουλος αποφασίζουν να βρουν τους ενόχους.

6. Η περίεργη υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, Τζερόνυμο Στρίλτον, εκδόσεις Κέδρος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιούνται στο Ποντικονήσι όπου επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός. Όμως, όταν διαπιστώνεται πως οι αθλητές μιας συγκεκριμένης χώρας κερδίζουν το ένα μετά το άλλο τα μετάλλια, κάποιοι αρχίζουν να ανησυχούν. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν αντιλαμβάνονται πως οι συγκεκριμένοι αθλητές μοιάζουν μεταξύ τους.

7. Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ 1: Κανένα Πρόβλημα, Ουλρίκε Ράιλανς, εκδόσεις Μεταίχμιο. Η Πένι Πέπερ έχει τρεις στόχους: Να αποκτήσει έναν σκύλο. Να γίνει ντετέκτιβ και να λύνει αστυνοµικές υποθέσεις. Να µην πάει στο πάρτι γενεθλίων της Φλώρας, της καυχησιάρας παλιοκατσίκας.

8. Ρούμπυ Ρέντφορντ. Διάλεξε το δηλητήριό σου, Λόρεν Τσάιλντ, εκδόσεις Πατάκη. Το πέμπτο βιβλίο της σειράς με ηρωίδα την δαιμόνια Ρούμπυ, δεκατριάχρονη μυστική πράκτορα και ιδιοφυΐα στην αποκρυπτογράφηση, απευθύνεται σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας.