12.07.2011 έως 14.07.2011

Η Όπερα του Θεάτρου Μπολσόι επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με τον Ευγένιο Ονιέγκιν, σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Ντμίτρι Τσερνιάκοφ και μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλι Σινάισκι.
Η επιθυμία να γράψει μουσική για «πραγματικούς, ανθρώπινους χαρακτήρες, όχι χάρτινες φιγούρες», οδήγησε τον Τσαϊκόφσκι στον Πούσκιν και στον Ευγένιο Ονιέγκιν. Περισσότερο και από το χαρακτήρα του επώνυμου ήρωα είναι το ψυχογράφημα της γοητευτικής Τατιάνας που διατρέχει την υστερο-ρομαντική όπερα που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι  χρησιμοποιώντας ως λιμπρέτο το έμμετρο μυθιστόρημα του Πούσκιν. Στο  καρδιοχτύπι της νεαρής Τατιάνας, ενσάρκωση των αρετών της πιστής και αφοσιωμένης Ρωσίδας που θαυμάστηκε από γενιές συγγραφέων –ανάμεσά τους ο Ντοστογιέφσκι και ο Τολστόι-, βρήκε ο Τσαϊκόφσκι το ρυθμό για ένα από τα αρτιότερα λυρικά έργα του 19ου αιώνα.

Το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μόσχα το 1879, ενώ η Όπερα του Θεάτρου Μπολσόι το ανέβασε για πρώτη φορά μόλις δυο χρόνια αργότερα, το 1881.

Ο Ντμίτρι Τσερνιάκοφ αποφοίτησε από τη Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης. Έχει σκηνοθετήσει όπερες και θεατρικά έργα στη Ρωσία και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα σχεδιάζει τα σκηνικά και τα κοστούμια στις περισσότερες παραγωγές όπου συμμετέχει. Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία του Ρωσικού Θεάτρου, μεταξύ των οποίων το εθνικό βραβείο «Ρωσική Μάσκα», που του έχει απονεμηθεί πολλές φορές. Επίσης, έχει ανακηρυχθεί «Καλύτερος Σκηνοθέτης της Χρονιάς» για αρκετές παραγωγές όπερας, ενώ το 2009 απέσπασε το βραβείο των Ιταλών μουσικοκριτικών «Φράνκο Αμπιάτι».

Το Θέατρο Μπολσόι, ένα από τα πιο διάσημα θέατρα στον κόσμο, έχει τη βάση του στην Πλατεία Θεάτρου στη Μόσχα. Ιδρύθηκε το 1776 και έκτοτε πραγματοποιεί παραγωγές όπερας, μπαλέτου και ορχηστρικές συναυλίες. Στη διάρκεια μίας καλλιτεχνικής περιόδου, συνήθως ανεβάζει δύο έως τέσσερις καινούριες παραγωγές όπερας ή μπαλέτου, ενώ η ορχήστρα δίνει ανεξάρτητα δικές της συναυλίες, συχνά με τη χορωδία της όπερας. Τα σκηνικά και κοστούμια για τις περισσότερες παραγωγές κατασκευάζονται στα εργαστήρια του Μπολσόι. Οι ερμηνευτές αντλούνται κυρίως από τις Σχολές Μπαλέτου και Όπερας του Μπολσόι, αλλά γίνονται κατά περίπτωση και κάποιες εξωτερικές συνεργασίες.

Η διεθνής καριέρα του Βασίλι Σινάισκι ξεκίνησε το 1973, όταν κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στο Διαγωνισμό Χέρμπερτ φον Κάραγιαν στο Βερολίνο. Η θέση του βοηθού δίπλα στον θρυλικό Κοντράσιν στη Φιλαρμονική της Μόσχας και οι σπουδές του με τον Ιλιά Μούσιν στο Ωδείο του Λένινγκραντ του έδωσαν σημαντικές βάσεις και ανεκτίμητη πείρα.

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία - Σκηνικά  Ντμίτρι Τσερνιάκοφ, κοστούμια Μαρία Ντανιλόβα, φωτισμοί Γκλεμπ Φιλστίνσκι, διευθυντής χορωδίας Βαλέρι Μπορίσοφ

ΜΑΝΤΑΜ ΛΑΡΙΝΑ Μάκβαλ Κασρασβίλι, ΤΑΤΙΑΝΑ Εκατερίνα Σερμπατσένκο, ΟΛΓΑ  Μαργκαρίτα Μαμσίροβα, ΦΙΛΙΠΕΒΝΑ Ιρίνα Ουνταλόβα, ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΟΝΙΕΓΚΙΝ Audun Iversen, ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΛΕΝΣΚΙ Αλεξέι Ντολγκόφ, ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΓΚΡΕΜΙΝ  Μιχαΐλ Καζάκοφ, ΖΑΡΕΤΣΚΙ Βαλέρι Γκιλμάνοφ

Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία του Θεάτρου Μπολσόι
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη 1, 11521 Αθήνα, Τηλ: 302107282333, http://www.megaron.gr
Τιμές εισιτηρίων

40€, 30€, 20€, 15€, φοιτητικό 10 €

 
Άλλες πληροφορίες

Διάρκεια 2 ώρες 30 λεπτά περίπου (με διάλειμμα)

Στα ρωσικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Υπέρτιτλοι: Αύρα Ξεπαπαδάκου
Πηγή: elculture.gr