Τριακόσιες ενενήντα αρχαιότητες ταξιδεύουν από την άκρη του Αιγαίου στην καρδιά της Αθήνας για να διηγηθούν 5.800 χρόνια Ιστορίας. Ένα ολόχρυσο στεφάνι με φύλλα κισσού που βρέθηκε στον περίφημο Λυκιακό Τάφο στο Καστελλόριζο. Η μαρμάρινη βάση ενός αγάλματος που θυμίζει πλώρη πολεμικού πλοίου από τη Νίσυρο. Ευρήματα από το σπήλαιο Χαλκαδιό της Τήλου όπου νάνοι ελέφαντες έζησαν και εξαφανίστηκαν μόλις πριν από 3.500 χρόνια...
Αρχαιότητες πολύτιμες, μοναδικές, που γράφουν ανάγλυφα σελίδες της Ιστορίας. Αντικείμενα φορτωμένα με αιώνες που «έζησαν» στα νησιά της σημερινής Αγονης Γραμμής και για πρώτη φορά παίρνουν συνολικά τον δρόμο προς την Αθήνα για να συστηθούν στο ευρύτερο κοινό και να δώσουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα σε όσους επιχειρούν να αμφισβητήσουν την ελληνική διαχρονική παρουσία στην περιοχή μέσα από την έκθεση που θα φιλοξενηθεί από το φθινόπωρο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Τριακόσια ενενήντα ευρήματα που αφηγούνται την ιστορία του Καστελλόριζου, της Σύμης, της Χάλκης, της Τήλου και της Νισύρου και είναι χωρισμένα σε πέντε ενότητες - όσα και τα νησιά - θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες στον χρόνο από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 18ο αι. μ.Χ. και θα τους αποκαλύψουν τη σχέση του παρελθόντος με το παρόν καθώς θα έχουν την ευκαιρία να τους «δείξουν» για παράδειγμα ότι το σημερινό εφοπλιστικό δίκαιο βασίζεται στο ναυτικό δίκαιο του αρχαίου ροδιακού κράτους.

Απούσα από την έκθεση ωστόσο θα είναι η Νίκη της Σαμοθράκης, την οποία το μουσείο ζήτησε από το Λούβρο. Το γαλλικό μουσείο αρνήθηκε ευγενικά να μετακινήσει το εντυπωσιακό άγαλμα προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι έχει πρόσφατα ανακαινίσει τις αίθουσές του. Η Νίκη ζητήθηκε για να παρουσιαστεί σε συνδυασμό με τη βάση αγάλματος από τη Νίσυρο, η οποία απεικονίζει την πλώρη μιας «τριημιολίας», ενός πολεμικού πλοίου που μπορούσε να «μεταμορφώνεται» ώστε να κινείται γρηγορότερα. Κι έτσι τη θέση της θα πάρει μια εντυπωσιακή φωτογραφία πάνω από τη μαρμάρινη βάση.

Η έκθεση που θα πλαισιώνεται από βίντεο και αεροφωτογραφίες των νησιών είναι η πρώτη μιας σειράς που θα συμπεριλάβει την Κάσο, την Κάρπαθο, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τα Ψαρά, τις Οινούσσες, τον Αγιο Ευστράτιο, την Ψέριμο, την Κάλυμνο κ.ά. και υλοποιείται με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο αρχαιολογικός πλούτος των νησιών άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Σύμη και οι οκτώ νησίδες που την περιβάλλουν - Νίμος, Αγία Μαρίνα, Σεσκλί, Κουλουντρός, Αρτικονήσι, Τρούμπετο, Πήδημα και Μαρμαράς - κηρύχθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ως αρχαιολογικός χώρος, δεδομένου πως σε έκταση 67 τ. χλμ. έχουν εντοπιστεί 159 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και μνημεία από την προϊστορική εποχή έως τα μεταβυζαντινά χρόνια.

Πηγή: tanea.gr