Στην πιο δύσκολη μεταπολεμικά ιστορική στιγμή της χώρας, η έδρα "Γιώργος Σεφέρης" του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ παίρνει μια σημαντική πρωτοβουλία για να προβάλει τον ελληνικό πολιτισμό και την παραγνωρισμένη στον υπόλοιπο κόσμο ελληνική πνευματική παραγωγή των νεότερων χρόνων: τη θεσμοθέτηση σε ετήσια βάση Βραβείων Ελληνικού Πολιτισμού της Έδρας Σεφέρη του Χάρβαρντ. Τα βραβεία, τα οποία θα απονεμηθούν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2011 στο Μέγαρο Μουσικής, αφορούν τρεις κατηγορίες, ποίησης, πεζογραφίας και κριτικού δοκιμίου-επιστημονικής μελέτης.

Τον θεσμό των βραβείων ανακοίνωσε χθες στην Αθήνα ο καθηγητής και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Δημήτρης Γιατρομανωλάκης, παρόντος και του καθηγητή Παναγιώτη Ροϊλού, που διευθύνει την έδρα Σεφέρη. Μετά τη συνέντευξη Τύπου, επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να θέσει υπό την αιγίδα του τον θεσμό και να απονείμει ο ίδιος τα πρώτα βραβεία.

Μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα της δημιουργικής γραφής, της θεωρίας της λογοτεχνίας, των αρχαιοελληνικών, νεοελληνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή. Ανάμεσά τους οι: Σέιμους Χίνι, νομπελίστας ποιητής, Ελεν Βέντλερ, πρώην πρόεδρος των Πούλιτζερ και καθηγήτρια στο Χάρβαρντ, Χον Σόσι, πρόεδρος της Εταιρείας Συγκριτικής Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και καθηγητής στο Γέιλ, Χόμι Μπάμπχα, διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπιστικών Επιστημών, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς λογοτεχνίας στον κόσμο, Μαρσέλ Ντετιέν, από τους πιο σημαντικούς αρχαιοελληνιστές, Βιμ Μπάκερ, διαπρεπής της Αναγεννησιακής Λογοτεχνίας της Κρήτης, Τζον Νταφί, πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Χάρβαρντ κ.ά. Τα βραβεία θα απονέμονται κατόπιν διαγωνισμού ή τιμής ένεκεν.


Πηγή: ethnos.gr