ARTS AND THE CITY

Παρουσίαση βιβλίου για τον Παύλο Καλλιγά

Δημοσίευση 2 Δεκεμβρίου 2010, 12:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παρουσίαση βιβλίου για τον Παύλο Καλλιγά
Facebook Twitter Whatsapp

Μια ιδιαίτερη μορφή που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στα πρώτα δύσκολα βήματα του ελληνικού κράτους, ο Παύλος Καλλιγάς, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Μια ιδιαίτερη μορφή που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στα πρώτα δύσκολα βήματα του ελληνικού κράτους, ο Παύλος Καλλιγάς, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Αφορμή η παρουσίαση μιας έκδοσης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), πόνημα της Γαλλίδας καθηγήτριας Νεοελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ Marie-Paule Masson-Vincourt με τίτλο «Ο Παύλος Καλλιγάς (1814-1896) και η ίδρυση του Ελληνικού κράτους».

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Καλλιγά, αλλά και η διαδρομή του, εμποτισμένη από τις αξίες του διαφωτισμού και του ρομαντισμού, στην ιδιαίτερη ελληνική πραγματικότητα, όπως και η περιπέτεια της έκδοσης του βιβλίου ήταν τα θέματα που ανέπτυξαν κατά την παρουσίαση οι κ.κ. Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Πιτσάκης, καθηγητής Ιστορίας του Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σπύρος Τρωιάνος, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών και η συγγραφέας Marie-Paule Masson-Vincourt.

Ο Παύλος Καλλιγάς, όπως τόνισαν οι ομιλητές, είναι ο άνθρωπος που διασχίζει τον αιώνα της ανάστασης του ελληνικού έθνους από άκρη σε άκρη. Γεννημένος στη Σμύρνη τη χρονιά που ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, σπουδαγμένος στη Βενετία, Γενεύη, Μόναχο, Βερολίνο και Χαϊδελβέργη και καταξιωμένος στο νέο ελληνικό κράτος ως δικηγόρος, δικαστής, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αλλά και καθηγητής του Δικαίου, πολιτικός και οικονομολόγος, διοικητής Τράπεζας και συγγραφέας έργων νομικών, ιστορικών, οικονομικών, είναι ο άνθρωπος που έχει συνδεθεί άμεσα με την ελληνική ιστορία.

Ιχνηλατώντας επομένως τον βίο και το έργο αυτής της πολυσχιδούς φυσιογνωμίας, η Μαρί-Πολ Μασόν-Βενκούρ διατρέχει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μια σημαντική φάση της ιστορίας της Ελλάδας.

Την ανατολή του δύσκολου και οδυνηρού, αλλά γεμάτου υποσχέσεις ελληνικού 19ου αιώνα, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει τα θεμέλια του πολιτικού της συστήματος, τη νομοθετική κατοχύρωση του κράτους της, την κοινωνική συνοχή της, την οικονομική της ανάπτυξη.

Ο Παύλος Καλλιγάς είναι, λοιπόν, ο άνθρωπος που θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και τον εξευρωπαϊσμό της Ελλάδας, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην ίδρυση του νεοπαγούς κράτους: Σύνταγμα, Αστικός Κώδικας, Άρειος Πάγος, Εθνική Τράπεζα, Πανεπιστήμιο, ό,τι έμελλε να αποτελέσει το κρηπίδωμα της ελληνικής κοινωνίας, φέρουν τη σφραγίδα του.

Άνδρας στοχαστικός, με καταγωγή από την ελληνική διασπορά της Τεργέστης και της Σμύρνης, με γαλλική παιδεία αποκτημένη σε καλβινιστικό περιβάλλον, διαμορφωμένος στα γερμανικά πανεπιστήμια, ο Παύλος Καλλιγάς συμμετέχει ευρύτατα, χάρη στο πλούσιο συγγραφικό του έργο και την εμπνευσμένη πολιτική του στράτευση, στη διάδοση των ιδεών του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα.

Από τη στιγμή που φτάνει στην Ελλάδα, το 1837, όλες οι προσπάθειές του θα τείνουν προς έναν και μοναδικό σκοπό: να μελετήσει την ιδιοπροσωπία του ελληνισμού, να αγωνιστεί με τα γραπτά του για να βοηθήσει τους Έλληνες να συνειδητοποιήσουν την ταυτότητά τους και τα στοιχεία που τους ενώνουν, και να συμβάλει στο να γίνει η Ελλάδα χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Το βιβλίο, ένας ογκώδης τόμος 835 σελίδων, είναι μία μελέτη της Μαρί-Πολ Μασόν-Βενκούρ που κυκλοφόρησε προ 20ετίας στη Γαλλία και ύστερα από πολλές περιπέτειες εκδόθηκε σήμερα από το ΜΙΕΤ και στα ελληνικά.

«Εύχομαι ο Ελληνας αναγνώστης να συγχωρέσει σε μία Γαλλίδα, που από την τρυφερή της νεότητα μελετάει με πάθος τις περιπέτειες του ελληνισμού, την τόλμη της να αγγίξει ένα συγγραφέα του οποίου το έργο είχε μείνει ως τώρα απρόσιτο και αναξιοποίητο και την προσπάθειά της να προσεγγίσει το δύσκολο θέμα της ελληνικής ταυτότητας», εξηγεί στο σημείωμά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πάθος της για τον ελληνισμό, μεταξύ άλλων, την ώθησε να ιδρύσει, το 1975 και να διευθύνει από το 1985 το τμήμα των Νεοελληνικών Σπουδών και το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών από το 1991 στο Πανεπιστήμιο Πολ Βαλερί του Μονπελιέ.