ARTS AND THE CITY

Πολιτιστικό μνημόνιο Δήμου Αθηναίων-ΥΠΠΟ

Δημοσίευση 31 Αυγούστου 2011, 19:22 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πολιτιστικό μνημόνιο Δήμου Αθηναίων-ΥΠΠΟ
Facebook Twitter Whatsapp
Τις βάσεις για ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του δήμου Αθηναίων έθεσαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Τις βάσεις για ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του δήμου Αθηναίων έθεσαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι δύο φορείς ενεργοποιούν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν και προχωρούν σε μια σειρά αποφάσεων, η υλοποίηση των οποίων ξεκινά άμεσα.

Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, η ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος, η διοργάνωση του Μαραθωνίου, η θέσπιση του city pass, οι πολιτιστικές δράσεις των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΤ σε πλατείες και δρόμους της πόλης, είναι οι βασικοί άξονες της συνεργασίας.

 Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Γερουλάνος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ένα ευρύ πεδίο στο οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε με το δήμο Αθηναίων και να προβάλλουμε την Αθήνα. Είχαμε μια καλή χρονιά για τον τουρισμό φέτος, όχι όμως και για την Αθήνα. Θα πρέπει τώρα να δουλέψουμε μαζί για να ανατρέψουμε την άσχημη κατάσταση και την εικόνα που έχει δημιουργηθεί. Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες για να μη σπαταλάμε δυνάμεις. Φτιάξαμε μια κοινή ατζέντα η οποία θα οδηγήσει σε κοινό μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου με το δήμο».

«Η εποχή είναι τέτοια που δεν υπάρχει η πολυτέλεια να δρα ο καθένας μόνος του, κάτι που είναι έτσι και αλλιώς εσφαλμένη τακτική. Ανοίξαμε πιστεύω ένα πεδίο συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό. Αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, η Αθήνα βιώνει πιο έντονα την κρίση. Η συνεργασία αποτελεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας τόσο προς τους δημότες όσο και στην ευρύτερη κοινή γνώμη», τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Καμίνης.

Το πρώτο βήμα της συνεργασίας γίνεται με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΤ στους δρόμους της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Εθνική Πινακοθήκη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με μια σειρά παραστάσεων βγαίνουν σε κεντρικές πλατείες και δρόμους της Αθήνας, προσκαλώντας τους πολίτες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε: Πλ. Συντάγματος, Προπύλαια, Πλ. Κοτζιά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μετρό Αμπελοκήπων, Πλ. Κολωνακίου, Μετρό Συντάγματος, Εθνική Πινακοθήκη, Πλ. Παγκρατίου, Ζάππειο, Δ. Αρεοπαγίτου, Πλ. Ασωμάτων, Πλ. Μοναστηρακίου, Πλ. Καραϊσκάκη, Πλ. Αγίου Κωνσταντίνου-Ακαδημία Πλάτωνος, Πλ. Αττικής, Κήπους Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Πλ. Βικτωρίας, Καυτατζόγλου, Πλ. Αγίου Παντελεήμονα, Πύργο Αθηνών, Μετρό Πανόρμου, Ακαδημίας, Αέρηδες, Κολωνό, Μετρό Κεραμεικού, Πλ. Κυψέλης, Πλ. Αγίου Ανδρέα Λαμπρινής, Πλ. Βαρνάβα.

Την αυλαία των δράσεων ανεβάζει την 1η Σεπτεμβρίου η Εθνική Λυρική Σκηνή, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, σημαντικό ρόλο στο οποίο θα παίξει το Λυρικό Λεωφορείο. Ένα κανονικό λεωφορείο με ανοιχτή οροφή, το οποίο θα μεταφέρει μονωδούς και χορωδούς της ΕΛΣ, οι οποίοι στη διαδρομή και στις στάσεις θα ερμηνεύουν δημοφιλή αποσπάσματα από διάσημες όπερες.

Παράλληλα, στις Λυρικές Βραδιές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε πλατείες των Αθηνών, το καλλιτεχνικό προσωπικό της ΕΛΣ θα ερμηνεύσει διάσημα χορωδιακά μέρη και άριες από γνωστές όπερες.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Εθνικό Θέατρο με το Τροχόσπιτο, θεατρικές παραστάσεις από τους φοιτητές της δραματικής σχολής, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με εικαστικές παρεμβάσεις και προβολές σε κομβικά σημεία και κτίρια της πόλης και η Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών με ψηφιακές προβολές σε τοίχους της Αθήνας.