ARTS AND THE CITY

Εκδήλωση για τον Αθλητισμό την Εκεχειρία και την Ειρήνη στο Πολεμικό Μουσείο

Δημοσίευση 7 Απριλίου 2017, 22:30 / Ανανεώθηκε 7 Απριλίου 2017, 22:15
Εκδήλωση για τον Αθλητισμό την Εκεχειρία και την Ειρήνη στο Πολεμικό Μουσείο
Facebook Twitter Whatsapp

Με τη δέσμευση να συνεχίσουν τον αγώνα για την προώθηση της ολυμπιακής αξίας της Εκεχειρίας πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου εκδήλωση με θέμα «Αθλητισμός, Εκεχειρία και Ειρήνη», προκειμένου να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη της 6ης Απριλίου.

Με τη δέσμευση να συνεχίσουν τον αγώνα για την προώθηση της ολυμπιακής αξίας της Εκεχειρίας πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου εκδήλωση με θέμα «Αθλητισμός, Εκεχειρία και Ειρήνη», προκειμένου να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη της 6ης Απριλίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη «Συμπολιτεία Ολυμπίας» σε συνεργασία με το ΑΣΑΕΔ, τους Δήμους Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την Περιφέρεια Αττικής.

Τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της ΕΘΝΟΑ, του CISM, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Ιδρύματος Γρηγόρης Λαμπράκης, με συνεργαζόμενους φορείς υποστήριξης το Δήμο Σπάρτης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» για αναβίωση του μονοπατιού που συνέδεε την διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, Αρχαία Ήλιδα, με τον τόπο τέλεσης των Αγώνων, την Αρχαία Ολυμπία. Το μονοπάτι έχει κατοχυρωθεί με την ονομασία «Οικοτουριστική διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader.

Η πρόεδρος της «Συμπολιτείας Ολυμπίας» αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει για υλοποίηση του έργου και τη σύνδεσή του με τον αθλητισμό και τις αξίες που πρέσβευαν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, με στόχο να είναι επισκέψιμο και βατό από αθλητές και πολίτες ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Και τόνισε:

«Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια. Όπως, όμως κι αν μας βλέπετε, πάνω από όλα θέλουμε να μας βλέπετε ως Έλληνες που αρνούμαστε να υποταχθούμε στη μιζέρια της σημερινής εποχής. Γιατί πιστεύουμε, όπως κι εσείς που είστε εδώ, ότι η πατρίδα μας πρέπει να ξαναβρεί την αίγλη που της αξίζει. Στον στόχο αυτό όμως πρέπει να συμβάλλουμε όλοι».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος της Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ο οποίος τόνισε: «Η σημερινή ημερίδα θα αποκτήσει αξία μόνον και εφόσον μπορέσει να οδηγήσει σε μία σειρά από διαπιστώσεις που θα ζητήσουμε να μετατραπούν σε αποφάσεις και πράξεις. Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες –ο καθένας από το δικό του μετερίζι και με τη δική του δυναμική– ώστε να συμβάλλει ο θεσμός της Εκεχειρίας και πάλι στους

Ολυμπιακούς Αγώνες, όχι ως αναγκαία κακό αλλά ως υποχρεωτικό δεδομένο που ακολουθείται συνειδητά.

Είναι ο μόνος δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και είναι βέβαιος πως όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο κ. Πανάγος Παντελάκος Δημοτικός Σύμβουλος Ολυμπίας ως εκπρόσωπος του δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας, αναφέρθηκε στην αξία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και στην ανάγκη να επικρατήσει και στον σύγχρονο κόσμο. Υπενθύμισε δε ότι και πέρσι οι δήμαρχοι Σπάρτης, Ήλιδας και Ολυμπίας, πριν την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας υπέγραψαν σύμφωνο Εκεχειρίας, μαζί με τον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Μπαχ.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα του Δημάρχου Σπάρτης κ. Ευάγ. Βαλιώτη. Υπενθυμίζεται ότι οι βασιλείς της Σπάρτης, της Ήλιδας και της Πίσσας (πόλη δίπλα από την Αρχαία Ολυμπία) ήταν αυτοί που υπέγραψαν την Εκεχειρία, στην Αρχαία Ελλάδα.

Ο κ. Βαλιώτης μεταξύ άλλων τόνισε: «Ας εκμεταλλευτούμε την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που προέρχεται από την βαθιά πεποίθηση ότι ο αθλητισμός και τα Ολυμπιακά ιδεώδη μπορούν να συνεισφέρουν στην δημιουργία ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου. Ας συνδυάσουμε τη δύναμη και την αξιοπιστία του αθλητικού κινήματος σε όλον τον κόσμο, και ας συνεργασθούμε για την ειρήνη υπό την αιγίδα του ολυμπιακού κινήματος.

Ας στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο για το ρόλο του αθλητισμού ως ενός αποτελεσματικού μέσου για την επίτευξη της ειρήνης και της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Ο ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Α΄ αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας αφού έκανε εκτενή αναφορά στη συνάφεια Αθλητισμού - Εκεχειρίας - Ειρήνης τόνισε ότι το Πολεμικό Μουσείο, αποστολή του οποίου είναι, η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, η μελέτη, τεκμηρίωση και προβολή των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με σκοπό την τόνωση της εθνικής μνήμης και την προβολή της ιστορικής συνέχειας και ενότητας του Ελληνισμού, θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σ΄ αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλουν η Συμπολιτεία Ολυμπίας οι Δήμοι Ήλιδας και Ολυμπίας και το ΑΣΑΕΔ, για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» σε παγκόσμιο γεγονός.

Στον κ. Γεωργόπουλο παρεδόθησαν αναμνηστικό μετάλλιο του πρώτου Δρόμου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και ο πάπυρος με τους δρομείς για να φυλαχθούν στα ενθύμια του Πολεμικού Μουσείου.

Η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας και μέλος της ΕΟΕ κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε τη σημασία που έχει «Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και υπογράμμισε τη στήριξη της ΕΟΕ και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην προσπάθεια που γίνεται. Και τόνισε: Η Εκεχειρία, είτε ως Ολυμπιακή είτε ως διευρυμένη ως σύγχρονη πολιτική πρωτοβουλία είναι σήμερα όχι απλά μια δυνατότητα, αλλά καθήκον θα έλεγα κάθε ελεύθερης χώρας και κάθε συνετού ανθρώπου όπου κι αν βρίσκεται. Και φυσικά πολύ περισσότερο είναι καθήκον ημών των Ελλήνων που την εφηύραμε και ιδιαίτερα των Ηλείων που κατόρθωσαν εν ονόματι των Ολυμπιακών Αγώνων να την αναδείξουν, να την καθιερώσουν και να την επιβάλλουν για μια χιλιετία σχεδόν σ’ ολόκληρη την ελεύθερη ανθρωπότητα».