current views are: 8

11 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση14:11

Cafe Scientifique: Επιστημονικές ομιλίες… όσο κάνει ένας καφές

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας θα μιλήσει με θέμα «Ολική Έκλειψη Ηλίου: Ο “βασιλιάς” των αστρονομικών φαινομένων»

Δημοσίευση 14:11’

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας θα μιλήσει με θέμα «Ολική Έκλειψη Ηλίου: Ο “βασιλιάς” των αστρονομικών φαινομένων»

Η ομορφιά των εκλείψεων θα τεθεί στο επίκεντρο της επόμενης ομιλίας του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 19:00 με ομιλητή τον Δρ. Κοσμά Γαζέα, Λέκτορα Παρατηρησιακής Αστροφυσικής, στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, του Τμήματος Φυσικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έκλειψη στην Αστρονομία ονομάζεται η παροδική απόκρυψη ενός ουρανίου σώματος. Η Γη είναι ο μόνος από τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, από τον οποίο μπορεί να γίνει ορατή μια ολική έκλειψη Ηλίου. Το φαινόμενο αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό από όλα τα αστρονομικά φαινόμενα, που μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι, καθώς ολόκληρη η φύση συμμετέχει σε αυτό. Το περιβάλλον μεταμορφώνεται, η θερμοκρασία πέφτει ραγδαία, η υγρασία εκτοξεύεται, η συμπεριφορά των ζώων και των φυτών αλλάζει, ενώ το απόκοσμο σκοτείνιασμα, ο άνεμος που προκαλείται από τη διαφορά θερμοκρασίας και το ψύχος κυριαρχούν στον περιβάλλοντα χώρο. Είναι σίγουρα μια εμπειρία που τη ζει κανείς με όλες του τις αισθήσεις. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τι συμβαίνει σε αυτές τις μοναδικές στιγμές, μέσα από τις αποστολές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τον Δρ. Κοσμά Γαζέα σε όλον τον κόσμο.

Ο ομιλητής μας
Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μετα-διδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις Η.Π.Α., όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA). Στη συνέχεια εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (European Space Agency – ESA) στην Ολλανδία, με κατεύθυνση τη διαστημική οπτική και τεχνολογία. Το 2008 ήταν υποψήφιος αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), ενώ συγκαταλέγεται στους 500 επικρατέστερους διεθνώς. Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (International Astronomical Union-IAU) και της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.).

Σήμερα ο Δρ. Γαζέας είναι Λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Ε.Κ.Π.Α. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν, καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την εφαρμοσμένη οπτική και την αστρονομική οργανολογία. Επί σειρά ετών (2000-2020) διεξάγει ερευνητικές αστρονομικές παρατηρήσεις από το Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών (UOAO) και πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις για το κοινό με τίτλο «Βραδιές Κοινού – Αστρονομία για Όλους» στο Τμήμα Φυσικής του Ε.Κ.Π.Α. κάθε μήνα.

Ταξίδι στον κόσμο των επιστημών από το Cafe Scientifique
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός Cafe Scientifique, περιμένει τους φίλους της γνώσης να τους μυήσει σε σημαντικά επιστημονικά θέματα.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα, ώρα 19:00, στο καφέ Μύρτιλλο (μετρό Πανόρμου, Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι 2110123176 https://myrtillocafe.gr/en/home/). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Δεν γίνονται κρατήσεις και για να διασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας την ημέρα της εκδήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Cafe Scientifique είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Επίσης, οι προηγούμενες ομιλίες διατίθενται στο site του Bodossaki Lectures on Demand: https://www.blod.gr/organizers/caf%C3%A9-scientifique/


σχετικα αρθρα