«Εάν δεν υπήρχε το θρυλικό θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» υπό την ηγεσία του υποναύαρχου Κουντουριώτη, οι βαλκανικοί πόλεμοι θα είχαν άλλη εξέλιξη, την ιστορία θα τη γράφανε άλλοι ενώ η τύχη της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και των νήσων θα ήταν ίσως διαφορετική». Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου, Ν. Βλαχόπουλος, αναφέρθηκε στην έκθεση που εγκαινιάστηκε στο μουσείο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων, από την καθέλκυση του θωρηκτού, το 1911, μέχρι σήμερα.

Για το ρόλο και τη σημασία του ναυτικού μουσείου μίλησε ο εκτελών χρέη δημάρχου Δίου - Ολύμπου, Γ. Φαρμάκης, ενώ ο βουλευτής Πιερίας, Γιάννης Αμοιρίδης, σχολίασε ότι στην έκθεση για το «Αβέρωφ» παρουσιάζονται στοιχεία από τα 100χρονα ναυπήγησής του καθώς και οι αντίστοιχες φωτογραφίες. «Υπάρχει, λοιπόν, όλη η ιστορική διαδρομή του θρυλικού θωρηκτού και η προσφορά του για την ελευθερία της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Μέσα από την έκθεση, μπορεί κανείς να μάθει την ιστορία του «Αβέρωφ», στην οποία «ξεχωρίζει» η συμμετοχή του στον πρώτο βαλκανικό πόλεμο, στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου ενάντια στον Οθωμανικό Στόλο.

Ωστόσο, το ναυτικό μουσείο φιλοξενεί ως τις 28 Αυγούστου και άλλες εκθέσεις υπό τους χαρακτηριστικούς τίτλους «περίπλους ελληνικών νησιών», τα «αριστουργήματα ξύλινης μικροναυπηγικής» καθώς και «ελαιογραφίες Λιτοχωρινών καραβιών του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα».