Για τέταρτη  συνεχή χρονιά οργανώνεται στη Σύρο από τις 15 εως τις 18 Σεπτεμβρίου το διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Αnimasyros.
Τέσσερις ημέρες γεμάτες προβολές ταινιών, κινουμένων σχεδίων, αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ, εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους και ένα επαγγελματικό φόρουμ με διεθνείς συμμετοχές και δυνατά ονόματα. 

Το αnimasyros 4.0 ξεκινά την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης και με «ξεναγό» τον Leonardo, τη μικρού μήκους ταινία του Jim Capobianco, γνωστού δημιουργού της Pixar, υποδέχεται το διαγωνιστικό τμήμα με διεθνείς συμμετοχές.

Βέλγοι, Ρουμάνοι, Ιάπωνες αλλά και Αφρικανοί animators έχουν την τιμητική τους, καθώς το Αniμasyros περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, αφιερώματα σε διακεκριμένα φεστιβάλ όπως το Anima Brussels International Festival, το Hiroshima International Animation Festival και το ρουμανικό Anim’est International Animation Festival, καθώς και το ιδιαίτερα σημαντικό αφιέρωμα στα 75 χρόνια ταινιών animation από την Αφρική. Οι έλληνες δημιουργοί δεν θα λείψουν αφού φέτος φιλοξενούνται  και αφιέρωμα στο ελληνικό φεστιβάλ animation Be there! Corfu Animation Festival που έκανε πρεμιέρα στην Κέρκυρα φέτος.

Άρωμα Χόλιγουντ
 
Ο Jim Capobianco κι ο Cassidy Curtis, γνωστοί δημιουργοί της αμερικανικής σκηνής animation θα παρευρεθούν στο επαγγελματικό φόρουμ του animasyros, εκπροσωπώντας τα διάσημα αμερικανικά στούντιο Pixar & Dreamworks αντιστοίχως, ενώ παράλληλα θα προβληθούν οι ταινίες «How to train your dragon» και σε πρώτη προβολή η μικρού μήκους «Leonardo» του Jim Capobianco.
 
Ακόμη, εστιάζοντας στην σημασία της εκπαίδευσης στο χώρο του animation, το φόρουμ με τίτλο «Η διδακτική του animation» φιλοξενεί το Γιώργο Σηφιανό από το Πανεπιστήμιο Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (ENSAD) της Γαλλίας, την Raquel Coelho Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο San Jose State University των Η.Π.Α και τον Mohamed Ghazala επίσης καθηγητή αλλά και Διευθυντή του τμήματος της ASIFA στην Αίγυπτο. Παράλληλα, εξέχοντες καθηγητές όπως η Αναστασία Δημητρά, η Ελένη Μούρη, ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδης κι ο Πάνος Δραμυτινός θα εκπροσωπήσουν την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια του animasyros 4.0, θα διεξαχθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές των δημοτικών σχολείων της Σύρου αλλά και φοιτητών από όλη την Ελλάδα, ενώ σπουδαστές του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Αθήνας θα παρακολουθήσουν όλη τη διοργάνωση και θα συμμετάσχουν στο οπτικοακουστικό εργαστήρι, καταγράφοντας το animasyros 4.0 σε μια ταινία making of, που θα προβληθεί στην τελετή λήξης.

Οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής διαδικτυακά έως τις 31 Ιουλίου 2011 (www.animasyros.gr).
 
Μέγας Χορηγός: Cosmote
Ανάμεσα στους μεγάλους χορηγούς: MEGA