Πτώση του τζίρου εμφανίζουν τα βιβλιοπωλεία. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το νέο τεύχος του μηνιαίου περιοδικού "Διαβάζω", (Ιούλιος -Αύγουστος), με βάση τους ισολογισμούς που επεξεργάσθηκε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το 2010 οι αλυσίδες καταστημάτων Παπασωτηρίου κατά μέσο όρο είχαν πτώση 19,5%, ο Ελευθερουδάκης 18,5%, ο Ιανός 7%, το Forum 20% και μόνο τα Starbooks είχαν + 3 και τα Public +39% επειδή λόγω νέων καταστημάτων. Πτώση είχαν επίσης και οι εκδοτικοί οίκοι, περίπου στο 11,5 %.
Ο διευθυντής του περιοδικού Γιάννης Μπασκόζος αναφέρεται στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την κουλτούρα και τις πολιτιστικές βιομηχανίες , που έγινε τον Ιούνιο στην Μόντσα της Ιταλίας, με θέμα "το βιβλίο του αύριο" και εξαίρει την ομιλία της αμερικανίδας καθηγήτριας Τζάνετ Μάρεϊ η οποία ζητάει να υπερβούμε "τη φετιχοποίηση της παραδοσιακής μορφής του βιβλίου" καθώς το μέλλον του είναι στον ψηφιακό κόσμο.

Ο Γιώργος -Ίκαρος Μπαμπασάκης θυμίζει αποσπάσματα κειμένων και των ποιητών που έφυγαν από τη ζωή το 2011, Γιάννη Βαρβέρη και Χόρχε Σεμπρούν .

Ο Αλέξης Ζήρας αναλύει το αντισυμβατικό κίνημα της πλατείας , η Μαρίζα Ντεκάστρο προτείνει παιδικά βιβλία που ξεχώρισαν, ενώ ο Αιγύπτιος συγγραφέας Τάχερ Μπάχαα, σε συνέντευξή του στον Σωκράτη Καμπουρόπουλο, αφηγείται πως από το 2004- 2005 εκφράστηκε κατά της δικτατορίας του Μπουμπάρακ και μιλάει για τις διαδηλώσεις της πλατείας Ταχρίρ, που πολιτιστικά προετοιμάστηκαν χρόνια πριν, χάρις και στα δικά του ανατρεπτικά μυθιστορήματα.

Το περιοδικό παρουσιάζει 200 βιβλία για το καλοκαίρι από το χώρο της πεζογραφίας, αλλά από τον τομέα του δοκιμίου, μεταξύ των οποίων και βιβλία που αφορούν την κρίση , όπως: "Μετά το Μνημόνιο", του Πάνου Καζάκου, εκδόσεις Παπαζήσης. "Η κρίση στην Αμερική 1927", του Πωλ Κλωντέλ, εκδόσεις Ολκός. " Κρίση, απεχθές χρέος και αθέτηση πληρωμών", του Γιάννη Τόλιου, εκδόσεις Τόπος. "Ο θρίαμβος της απληστίας", του Τζόζεφ Στίγκλιτς, εκδόσεις Παπαδόπουλος. "Παγκόσμια κατάρρευση σε δέκα χρόνια;" του Ζακ Αταλί, εκδόσεις Παπαδόπουλος. "Οικονομική κρίση και Ελλάδα", των Α.Βλάχου- Ν.Θεοχαράκη- Δ.Μυλωνάκη, εκδόσεις Γκούτεμμπεργκ. "Εισαγωγή στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις", του Χρήστου Νίκα, εκδόσεις Επίκεντρο. "Η επιστροφή του Ράϊχ" του Γιώργου Μαλούχου, εκδόσεις Λιβάνη.

Το περιοδικό κλείνει, όπως πάντα, με την κριτικογραφία πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, ιστορίας, μελέτης , καθώς και με τα ευπώλητα του Μαΐου. Πρώτο στην ελληνική πεζογραφία το "Χωρίς χειροκροτήματα" της Λένας Μαντά, από τις εκδόσεις Ψυχογιός και από την ξένη λογοτεχνία "Το Κοιμητήρι της Πράγας", του Ουμπέρτο Έκο, επίσης Ψυχογιός. Όσο αφορά τη μεγάλη αδικημένη - αλλά και πανίσχυρη αξιακά - Ποίηση : "Οι ελεγείες του Ντουίνο", του Μαρία Ρίλκε , από τις εκδόσεις Πατάκη.