Με αφορμή την κυκλοφορία της πολυαναμενόμενης όγδοης και τελευταίας ταινίας του «Χάρι Πότερ» ο Economist παρουσιάζει τις πιο επικερδείς σειρές ταινιών, που δείχνουν τις τάσεις που ακολουθούν οι παραγωγοί στο Χόλιγουντ. Οι ταινίες με τον διάσημο μάγο (8η ταινία) αναμένεται να περάσουν στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας αφού η τελευταία, που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες ήδη «σπάει ταμεία», με τον πράκτορα 007, τον Τζέιμς Μποντ, να φιγουράρει στην κορυφή, με πολλές περισσότερες όμως ταινίες (22). Δεύτερη προς το παρόν είναι η σειρά του Πολέμου των Άστρων (6). Τέταρτοι έρχονται με τη... γαλέρα τους οι Πειρατές της Καραϊβικής (4 ταινίες) και πέμπτος ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (3). Ακολουθούν από κοντά οι ταινίες του Μπάτμαν (6), του Σρεκ (4) και του Ιντιάνα Τζόουνς (4).

Βλέποντας, πάντως, τις περιπτώσεις συνεχειών στις ταινίες (με sequels και prequels) είναι πλέον ισχυρή η τάση του Χόλιγουντ να εμπιστεύεται το «όνομα» μια ταινίας, συνεχίζοντας την ίδια συνταγή, θυμίζοντας πολύ τον πολιτικό στίβο με τους κυριολεκτικούς και μεταφορικούς «απογόνους».

Παράλληλα, όλο και περισσότερες ταινίες βασίζονται σε σειρά βιβλίων (όπως του Χάρι Πότερ), σε κόμιξ (Batman, Spiderman, Iron Man) ακόμα και σε παιχνίδια (Transformers και GIJOE).

To σίγουρο είναι ότι μία πετυχημένη ταινία είναι πολύ πιθανό να έχει και συνέχεια, αφού το κοινό θέλει να δει τη συνέχεια της ιστορίας, αλλά και οι παραγωγοί να βγάλουν μεγαλύτερα έσοδα με μια πετυχημένη συνταγή.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα (τα ποσά σε δισ. δολάρια):

Bαγγέλης Βιτζηλαίος