Σπάνιοι ιστορικοί χάρτες από τις αρχές του 16ο ως και τον 19ο αιώνα, της συλλογής του Στέφανου Σαμαρά, εκτίθενται στον Πύργο της Ουρανούπολης, στο τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής. Πρόκειται για πενήντα χάρτες της Ελλάδας, των νησιών του Αιγαίου και της Κύπρου με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αποτυπώνονται σε αυτούς, κατά τη διάρκεια τριών αιώνων, τα βασικά επιτεύγματα της χαρτογραφίας, τόσο σε ό,τι αφορά στα ναυτικά ταξίδια, όσο και σε ό,τι αφορά στο σκέλος του ευρωπαϊκού περιηγητισμού.

Η συλλογή περιλαμβάνει τρεις χάρτες της δυναμικής Γερμανικής Σχολής και του βασικού εκπροσώπου της, του S.Munsterκαι συντάκτη της “GeographiaUniversalis” (1540) και της “CosmographiaUniversalis” (1544), που αποτυπώνουν τις επιρροές των Πτολεμαϊκών χρόνων και περιλαμβάνουν απεικονίσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εκτίθενται επίσης χάρτες διασήμων γεωγράφων της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού και της εποχής της γέννησης των εθνικών κρατών της Ευρώπης και “πορτολάνοι” (σ.σ. δηλαδή κείμενα με οδηγίες ναυσιπλοΐας, γραμμένα από ναυτικούς για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους).

Μερικοί εξ αυτών είναι χάρτες των V.Varglisi και J.Russelli (TavlaEuropae 1561), του G.Mercator(Candiacuminsulis) και του A.Ortelious(GraeciaeUniversae), του W.J.C.Blaeu(Cyprousinsulα) και του J.Janssonious(Attica), του J-W.Laurenberg (Cycladesinsulae), J-BHommann(Creta) και των A-M. Mallet(TassoetMontesanto- 1789 χρονιά της Γαλλικής Επανάστασης) των J-NBellin, του J.Roux, του F.deWit, του V-M. Coronelli (Cittad’ Atene 1648) και του F. Hogenberg.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αστικές απεικονίσεις της πόλης της Αθήνας και της Κρήτης, όπου φανερώνεται η αξιοποίηση τεχνικών ανακαλύψεων, εξερευνήσεων και μελετών από τολμηρούς γεωγράφους, που συνόδευαν τις ναυτικές και περιηγητικές αποστολές στην ευρύτερη περιοχή.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως το τέλος του μηνός.


Ο Πύργος της Ουρανούπολης, βυζαντινό κτίσμα που κατασκευάστηκε το 1344, σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις πολιτισμού, αλλά και μόνιμες ιστορικές εκθέσεις. Στις τελευταίες συγκαταλέγεται η συλλογή από αρχαϊκά ελληνικά και ρωμαϊκά κτερίσματα, μαρμάρινες επιγραφές και αγγεία, καθώς και νεώτερα αντικείμενα των βυζαντινών χρόνων από την γύρω περιοχή. Εκτίθενται, επίσης,, προπλάσματα σε μικρογραφία, ιστορικών μονών του Αγίου Όρους (Ξενοφώντος, Μ. Λαύρας, Ξηροποτάμου), ενώ σε ειδική αίθουσα διατηρούνται όπως απέμειναν, προσωπικά αντικείμενα του ζεύγους Λοκ, ενοίκων του Πύργου ως το τέλος της ζωής τους, οι οποίοι σημάδεψαν με το ανθρωπιστικό και κοινωνικό τους έργο για πάνω από μισό αιώνα την ιστορία της περιοχής.