Σειρά εκδηλώσεων, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη διοργανώθηκαν από την Εταιρεία Πολιτισμού "Αρχιπέλαγος" σε συνεργασία με τη σύντροφό του Ιουλίτα Ηλιοπούλου, στον προγονικό χώρο του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά στον Παπάδο. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με τα αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου επιτοίχιου ανάγλυφου με τη μορφή του Ελύτη, έργο που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης καθηγητής Θόδωρος Παπαγιάννης, Μίλησαν η σύντροφος του Ελύτη Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο εκ των δημιουργών της Εταιρείας "Αρχιπέλαγος" Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης αλλά κι πρόεδρος της Νίκος Κούνδουρος. Ακολούθησαν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης στην ειδικά διασκευασμένη μικρή λαδαποθήκη του βιομηχανικού μνημείου. Το βράδυ,στο μικρό αίθριο του Ελαιοτριβείου Βρανά, έγινε συναυλία με έργα του Γιώργου Κουρουπού, πάνω σε ποίηση Ελύτη.

Δυο ακόμα συναυλίες πάντα στο χώρο του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά, εγιναν η μια χθες και η δευτερη γινεται σήμερα.

Η πρώτη συναυλία, χθες Σάββατο με έργα του Γιώργου Κουρουπού πάνω σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένα ποιήματα της Σαπφώς - σε νεοελληνική απόδοση του ποιητή - καθώς και μια τιμητική αναφορά σε παλιότερες μελοποιήσεις ποιημάτων του Ελύτη από το Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη..

Η δεύτερη μεγάλη συναυλία με μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, γίνεται σήμερα Κυριακή, στη μεγάλη αυλή του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας αυτής η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, με τη συνοδεία του Στέφανου Κορκολή στο πιάνο, θα ερμηνευσει, 27 χρόνια μετά την πρώτη του εκτέλεση, το κλασσικό πλέον έργο "Προσανατολισμοί" του Ηλία Ανδριόπουλου, που αποτελείται από μελοποιημένα μέρη της ομώνυμης πρώτης ποιητικής συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη.