Εκδήλωση με θέμα «Κύπρος- Ήπειρος: Παράλληλη πορεία», διοργανώνεται στην Ιερά Μονή Ριαχόβου Ιωαννίνων στις 10 Αυγούστου, από την Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την 8η Μεραρχία, το Δήμο Πωγωνίου, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και την Ηπειρωτική Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους ακατάλυτους δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ Κυπρίων και Ηπειρωτών μέσα από κοινούς αγώνες για την απελευθέρωση της Ηπείρου και στα τραγικά γεγονότα του '74 στην ηρωική μεγαλόνησο.

Ομιλητές θα αναφερθούν στο θέμα και θα ακολουθήσουν, προβολή ντοκιμαντέρ για την Κύπρο, τραγούδια Κυπρίων συνθετών, χοροί της Κύπρου και της Ηπείρου και παραδοσιακή μουσική και τραγούδια της Ηπείρου.

 Παράλληλα στο χώρο του ιδρύματος της Μονής, θα λειτουργήσει έκθεση με Κυπριακά και Ηπειρώτικά θέματα καθώς και έκθεση φωτογραφίας, κεντητικής, γιαννιώτικης τέχνης, ξυλογλυπτικής, αγιογραφίας, συλλογής παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής και Ηπειρώτικων παραδοσιακών προϊόντων