Η γκάιντα, ένα από τα αρχαιότερα μουσικά όργανα, χρησιμοποιείται κυρίως σε πανηγύρια και διασκεδάσεις, δίνοντας, με το χαρακτηριστικό της ήχο, έναν ιδιαίτερο τόνο στα τραγούδια και τους χορούς. Οι γκαϊτατζήδες είναι λίγοι σήμερα στη χώρα μας και, κατά κανόνα, μεγάλης ηλικίας. Η παράδοση, όμως, δεν φαίνεται να σβήνει, καθώς τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι μαθαίνουν την τέχνη του συγκεκριμένου μουσικού οργάνου.

Σε μια προσπάθεια να έρθουν ακόμη πιο κοντά οι νέες γενιές σε επαφή με την ιστορία και τα ακούσματα που συντρόφευαν τους προγόνους μας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικάλων Ημαθίας «Ανατολική Ρωμυλία» διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 3ο Φεστιβάλ Γκάιντας, στις 20 και 21 Αυγούστου, στο προαύλιο του Γυμνασίου.

Στο πλαίσιο του διημέρου, ο διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χάρης Σαρρής, θα "ξεδιπλώσει" την ιστορία της γκάιντας μέσα από διάλεξη.

«Η γκάιντα είναι ένα ελεύθερο πουλί. Δεν φυλακίζεται η μουσική της σε cd και συναυλίες», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Σαρρής, προσθέτοντας: «Έχω ανησυχίες για το τι θα γίνει το φουκαριάρικο το όργανο. Ωστόσο, ενώ φαινόταν πως τείνει να χαθεί, τα τελευταία χρόνια έχει πάρει νέα πνοή».

«Το συγκεκριμένο όργανο κουβαλάει το γλέντι, την έκσταση και τη μέθεξη του γλεντιού. Είναι ένα όργανο της παρέας. Ο γκαϊτατζής δεν είναι επαγγελματίας που ανεβαίνει στην πίστα. Παίζει για την παρέα. Σε εποχές όπου κυριαρχούν τα πλαστικά προϊόντα της μουσικής βιομηχανίας, μου φαντάζει φυσικό και υγιές να υπάρχει τάση επιστροφής στην παρέα και το γλέντι», τόνισε ο κ.Σαρρής.

Ο μουσικολόγος εκπόνησε το 1995 σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διδακτορική διατριβή πάνω στην γκάιντα. Όπως αναφέρει, εκείνο το διάστημα το συγκεκριμένο όργανο ήταν στα χέρια μιας «χούφτας» γερόντων που ο πιο …πιτσιρικάς ήταν 70 χρόνων.

«Ενδιαφέρον μού προξένησε το γεγονός ότι ενώ οι γκάιντες ήταν παντού, εγώ έβλεπα στη Θράκη να παίζουν περίπου 20 γέροντες. Η γκάιντα ήταν στα φόρτε της μέχρι τη δεκαετία του ’60. Στη συνέχεια την απαξιώσαμε, διότι ήταν το σύμβολο ενός κόσμου από το οποίο οι περισσότεροι ήθελαν να ξεφύγουν: τη φτώχια. Πριν από δύο - τρία χρόνια που βρήκα και πάλι τους γέροντες, είδα δίπλα τους και μια ομάδα νεαρών ατόμων, ηλικίας από 20 έως 30 ετών», κατέληξε ο κ.Σαρρής.

Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στις 20 και 21 Αυγούστου, στα Τρίκαλα του νομού Ημαθίας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακές μελωδίες, χορευτικά συγκροτήματα αλλά και το σεμινάριο παραδοσιακών χορών από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας με τον επίκουρο καθηγητή ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Ιωάννη Πραντσίδη. Επιπλέον, τα παιδιά θα μπορούν να κατασκευάσουν παλιά παραδοσιακά παιχνίδια.