Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής, στο Μπουένος Άιρες, θα προβληθεί στις 13 Αυγούστου το ντοκιμαντέρ «Τάνγκο-Χασάπικο: ο χορός των λιμανιών», που «υπογράφει» η ομογενής σκηνοθέτρια Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα, μαζί με τη Χούλια Μ. Χέιμανν. Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 35 λεπτών, βασισμένο στο χορογραφικό έργο του 77χρονου σήμερα Ελληνοαργεντινού Γιώργου Δερμιτζάκη, θα προβληθεί και στο Διεθνές Φεστιβάλ και Μουντιάλ Τάνγκο, στο Μπουένος Άιρες.

 «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το 'Τάνγκο-Χασάπικο' ξεκινάει το ταξίδι του από την Αργεντινή, τη χώρα που κάποτε υποδέχτηκε φιλόξενα χιλιάδες Έλληνες. Ελπίζω το ταξίδι αυτό να φέρει το 'Τάνγκο-Χασάπικο' και στην πατρίδα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Μπουένος Άιρες, η πρόεδρος της οργάνωσης Ελληνικού Πολιτισμού Νόστος (Asociaciοn Cultural Helenica Nostos) Χριστίνα Τσαρδίκος, γιατρός στο επάγγελμα, η οποία στήριξε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ.

«Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια μαρτυρία της ιστορίας και της νοσταλγίας του Έλληνα μετανάστη, της διαδικασίας του στησίματος του Τάνγκο Χασάπικο, της σχέση του δάσκαλου Δερμιτζάκη με τα μέλη της ομάδας χορού και όλη τη συλλογική προσπάθεια, που έκανε εφικτή τη δημιουργία και τη διάδοση του έργου. Το λιμάνι, όπως λέει ο Γιώργος Δερμιτζάκης, είναι η είσοδος και η έξοδος των ιδεών», προσθέτει η κ. Τσαρδίκος.

Ο Γιώργος Δερμιτζάκης, παιδί Ελλήνων μεταναστών στην Αργεντινή, έπειτα από πολλά χρόνια διδασκαλίας και ερμηνείας των ελληνικών χορών επί σκηνής, παρουσίασε για πρώτη φορά το 2010 το έργο του 'Τάνγκο-Χασάπικο' στο Θέατρο Γκλόμπο (Globo) του Μπουένος Άιρες. Ένα έργο, που μέσα από το χορό, αντανακλά τη μίξη των δύο αυτών μουσικών ειδών, που αναδύθηκαν από τα καταγώγια, ενώ εκφράζει και τη διττή ταυτότητα του Ελληνοαργεντινού χορογράφου. Το λιμάνι, σαν σύμβολο της ξενιτιάς και του ριζωμού - Αθήνα και Μπουένος Άιρες - είναι το σταυροδρόμι και ο χώρος συνύπαρξης του αργεντίνικου τάνγκο με το ελληνικό χασάπικο.

Mαθήματα ελληνικών online για ισπανόφωνους

 Από την ίδρυσή του το 2007, ο "Νόστος", που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, αναπτύσσει πλούσιο έργο, έχοντας διοργανώσει- μεταξύ άλλων- τρεις λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, με τη στήριξη της ελληνικής πρεσβείας στην Αργεντινή.

Η κ.Τσαρδίκος και οι εθελοντές συνεργάτες της αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία και στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, γι' αυτό και τα μαθήματα ελληνικών αποτελούν σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της οργάνωσης.

Φέτος, από τις 23 Αυγούστου ξεκινούν online μαθήματα ελληνικής για ισπανόφωνους, που θα προσφέρονται δωρεάν, όπως και αυτά που παραδίδονται στο τμήμα που έχει δημιουργήσει ο "Νόστος". Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 500 άτομα από όλη την Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την κ. Τσαρδίκος.

Το ενδιαφέρον του κοινού προσελκύουν, επίσης, οι τακτές διαλέξεις που διοργανώνει ο "Νόστος" στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Μπουένος Άιρες, με διάφορα πολιτιστικά θέματα, αλλά και τα μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ