Με τον φιλόλογο Δημήτρη Μαρωνίτη να διαβάζει την νέα μετάφραση της Ιλιάδας που φέρει την υπογραφή του, θα πέσει η αυλαία στις 4 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, για το 1ο Φεστιβάλ Μαρώνειας - Σαπών. Μαζί του, στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου.

Η σκηνοθεσία είναι του Θοδωρή Γκόνη ενώ συμμετέχουν οι μουσικοί Βαγγέλης Κοντόπουλος (κοντραμπάσο) και Τάσος Καπζάλλας (πνευστά).

Ο κ. Μαρωνίτης θα ανακηρυχθεί σε επίτιμος δημότης Μαρώνειας - Σαπών από τον δήμαρχο Ηλία Ιωαννάκη, για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και την διεθνή του παρουσία, μια και η Μαρώνεια είναι ο γενέθλιος τόπος του πατέρα του, εξ ου και το επώνυμο Μαρωνίτης.

Με την εκδήλωση εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διάζωμα»

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης επέλεξε για να διαβάσει μαζί με τη Λυδία Φωτοπούλου δύο επεισόδια από δύο ραψωδίες της Ιλιάδας. Το ένα (η "Διός απάτη"), από την δεκάτη πέμπτη ραψωδία (Ξ159 - 355) και το άλλο (η "Οπλοποιία", αλλιώς "Ασπίδα του Αχιλλέα") από την δέκατη όγδοη ραψωδία (Σ368 - 617). Και τα δύο αποσπάσματα διαφεύγουν από την εμπάθεια του ιλιαδικού πολέμου ανατρέποντας την παγιωμένη εικόνα ότι το ομηρικό αυτό έπος είναι μονοθεματικό, δηλαδή πολεμικό.

Όπως γράφει ο ίδιος ο κ. Μαρωνίτης τα δύο επεισόδια αντιστέκονται, καθένα με τον τρόπο του, στο μεγάθεμα του πολέμου: «Το πρώτο (η "Διός απάτη") ανοίγει τολμηρά την αυλαία στον συζυγικό έρωτα του Δία και της Ήρας, με χιούμορ και γοητευτικό λυρισμό, που θυμίζει Σαπφώ. Το άλλο (η "Οπλοποιία", αλλιώς "Ασπίδα του Αχιλλέα") αποθεώνει την τέχνη: την ποιητική τέχνη μέσω της εικαστικής τέχνης. Tον τυφλό ραψωδό μέσω του χωλού ασυναγώνιστου καλλιτεχνίτη Ηφαίστου. Πρόκειται για πραγματική αποκάλυψη».

Η είσοδος στο αρχαίο θέατρο θα είναι ελεύθερη.