Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, γλυπτική εγκατάσταση, φόρουμ νέων, εργαστήρια, συζητήσεις και συμπόσια, συναυλίες χιπ χοπ αποτελούν τα δρώμενα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 3ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος με θέμα την «Εκδίκηση» που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 28 Αυγούστου στη Σικυώνα (Κιάτο).

Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο ιδρυτής του «Θεάτρου 'Αττις» και «μέτρ» του αρχαίου δράματος Θόδωρος Τερζόπουλος.

Καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στην Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, με εκδηλώσεις που θα γίνουν στις σταφιδαποθήκες ΑΣΟ, στο Κέντρο Υγείας Κιάτου, στη βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Νικολάου, στο αρχαίο θέατρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο τουριστικό περίπτερο.

Πρόκειται για μια διεθνή διοργάνωση, η οποία με προϋπολογισμό 130.000 ευρώ φέρνει στη Σικυώνα διεθνή ονόματα, όπως την κορυφαία Λιβανέζα ποιήτρια και εικαστικό Ετέλ Αντνάν και το Γερμανό δραματουργό, μεταφραστή, σκηνοθέτη και εκδότη της πολιτικής και θεατρικής έκδοσης "Theater der Zeit", Φρανκ Ράντατζ.

«Μετά από πολλές αποτυχίες εθνικές, κοινωνικές, πολιτικές και προσωπικές υπάρχει συσσωρευμένος θυμός και η αίσθηση της εκδίκησης αλλά σε μια πρωτογενή και απροσδιόριστη μορφή. Θέλουμε να εκδικηθούμε. Θέλουμε να διεκδικήσουμε. Με το να μουντζώνουμε την Βουλή, ή να καίμε και να ρημάζουμε δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα. Η 3η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος θέλει να στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή, ώριμα και ψύχραιμα. Να ξαναδούμε την παράδοση και τους νέους, οι οποίοι έχουν μία πολύ θολή εικόνα για τον κόσμο» εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θόδωρος Τερζόπουλος από τη Σικυώνα.

Το φόρουμ στο Κιάτο, εξηγεί ο Θόδωρος Τερζόπουλος, είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής. «Μέσα από παραστάσεις, συζητήσεις, ζωντανές εγκαταστάσεις και εργαστήρια, η έννοια της εκδίκησης αποκτά τα χαρακτηριστικά της διεκδίκησης και της ανεκτικότητας», επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

«Από την "Εκδίκηση του Αχιλλέα" του Φρανκ Ράνταζ, την 83 χρονη πλέον Ετέλ Αντνάν, τον "Προμηθέα Δεσμώτη" από το θέατρο Άττις και τον "Αίαντα" του Ρίτσου έως τη συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα χιπ χοπ "Ανεπίσημοι", όλο το πρόγραμμα σημαίνει συναγερμό. Συναγερμό πως πρέπει να εκπαιδευτούμε, να πάμε βαθιά στην μνήμη, να ξαναδιαβάσουμε τον Όμηρο και όλους τους ποιητές μας, για να στηριχτούμε στα πόδια μας και να δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον», καταλήγει.

Η Συνάντηση Αρχαίου Δράματος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή στη Συνάντηση της εικαστικού Καλλιόπης Λεμού που θα αναπτύξει την γλυπτική εγκατάσταση "Esperia" στις παλιές σταφιδαποθήκες του ΑΣΟ της Σικυώνας, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού. Μέσα σε τρία διαδοχικά δωμάτια θα δοθούν οι τρεις πράξεις του έργου που εμπνεύστηκε και σκηνοθέτησε ο Θόδωρος Τερζόπουλος από το έργο της. Τρεις σπουδαίες ηθοποιοί, η Σοφία Χιλλ, η Σοφία Μιχοπούλου και η Ανέζα Παπαδοπούλου αναλαμβάνουν, όχι μόνο να συνυπάρξουν με το εικαστικό έργο της Λεμού, αλλά "να μπουν μέσα του και να γίνουν ένα με αυτό κυριολεκτικά και μεταφορικά", όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Συνάντησης.

«Το Esperia σηματοδοτεί την δύση της Ανατολής του κόσμου» λέει ο Θόδωρος Τερζόπουλος, και η Καλλιόπη Λεμού προσθέτει: «Δείχνει την μετάβαση από το φως στο απόλυτο σκοτάδι, καθώς και το θρήνο τριών γυναικών καθώς πορεύονται προς τον Άδη».

«Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πείραμα και ελπίζω να πετύχει» λέει η Καλλιόπη Λεμού. Όσο για τις παλιές σταφιδαποθήκες του ΑΣΟ, είναι αυτές που έδωσαν μεγάλη έμπνευση στους δύο δημιουργούς. «Είναι μεγάλοι υποβλητικοί χώροι με απίστευτη ενέργεια, που φέρουν την πατίνα του χρόνου και προσδίδουν την αίσθηση της μυσταγωγίας» εξηγεί.

Την τελευταία ημέρα της Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος "Αγανακτισμένοι" από όλο τον κόσμο, άνεργοι και συνταξιούχοι, μετανάστες και απεργοί πείνας, παίρνουν τον λόγο στο πολιτικό φόρουμ νέων με τον τίτλο "Δι-εκδίκηση", αφιερωμένο στη μνήμη της αγωνίστριας της Αντίστασης Μαρίας Μπέικου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Στο φόρουμ θα συζητηθεί ο ρόλος του "Θεάτρου εκτός των τειχών", σε φυλακές ανηλίκων, σε μεταναστευτικές ομάδες, σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Ακόμη, θα εκφράσουν απόψεις όσοι βρέθηκαν στην Κερατέα και το Σύνταγμα, ορισμένοι από τους 300 απεργούς πείνας που βρέθηκαν στην Υπατία ενώ θα μιλήσουν μέσω διαδικτυακής σύνδεσης συμμετέχοντες σε ανάλογα κινήματα σε Αίγυπτο, Τυνησία, Ισπανία και Γαλλία.

«Πρόκειται για μία προσπάθεια συνάντησης ακτιβιστών του θεάτρου και της κοινωνίας, εκκινώντας από το πνεύμα της αρχαίας τραγωδίας που είναι η εκδίκηση, μέσα από ένα χειραφετητικό χαρακτήρα της διεκδίκησης ενός άλλου τρόπου ζωής, μιας άλλης αντίληψης για τον άνθρωπο για την κοινωνία αλλά και για την τέχνη» εξηγεί ο Σάββας Στρούμπος.

Ακόμη, στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος η ελληνικής καταγωγής Λιβανέζα ποιήτρια και ζωγράφος Ετέλ Αντνάν, θα παρουσιάσει σε μορφή αναλογίου το έργο της "Ανεκτικότητα", γραμμένο ειδικά για τη Συνάντηση.

Ο γερμανικός θίασος International Dreamshot Company θα παρουσιάσει την παράσταση "Η εκδίκηση του Αχιλλέα" του Τζόναθαν Σέι, σε σκηνοθεσία Φράνκ Ράντατζ. Συμμετέχουν οι πρωταγωνιστές του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, Κλαούντια Μπούρκχαρτ και Γκέτς Άργκους.

Για πρώτη φορά ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου θα παρουσιάσει, σε κείμενο του ίδιου τον μονόλογο "Μεσονύκτιον", ενώ ο θεατρικός συγγραφέας Μάριος Ποντίκας θα παρουσιάσει σε μορφή αναλογίου το νέο έργο του "Χλιμίντρισμα".

Ο Ιταλός ηθοποιός Πάολο Μουζίο συμμετέχει με την "Έρημο" του Κάρλο Μικελστέτερ και ο σκηνοθέτης της τοπικής Σικυώνιας Σκηνής, Γιώργος Καρβουντζής, με τον "Αίαντα" του Γιάννη Ρίτσου και τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη.

Επίδειξη μεθόδων και εργαστήρια διοργανώνουν ο Ρώσος ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος του Κέντρου Μέγιερχολντ της Μόσχας, Αλεξέι Λεβίνσκι, ο Πολωνός Γιαροσλάβ Φρέτ, Διευθυντής του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και του θεάτρου ZAR, ο Κινέζος καθηγητής παραδοσιακής όπερας της Κεντρικής Ακαδημίας Θεάτρου του Πεκίνου Τσεν Γκανγκ και ο Θεόδωρος Τερζόπουλος

Με θέμα "Η ποίηση της νεότερης γενιάς και η νέα πολιτική συνείδηση", Έλληνες ποιητές θα διαβάσουν έργα τους υπό τον τίτλο "Ιστορία ερχόμαστε! Κοίτα τον ουρανό".

Επιπλέον, θα παρουσιασθεί σε νέα εκδοχή ο "Προμηθέας Δεσμώτης" από το θέατρο "Άττις" σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου.

Η 3η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος-που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Σικυωνίων-θα ολοκληρωθεί με συναυλία στην Πλατεία του Κιάτου από το μαθητικό συγκρότημα χιπ- χοπ "Ανεπίσημοι".