Μυσταγωγικά έκλεισε, χθες τη νύχτα, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες η μικρότερη σε διάρκεια, αλλά όχι και σε ενθουσιασμό και δημιουργικότητα διοργάνωση των Πρεσπείων, που πραγματοποιήθηκε για 23η συνεχή χρονιά στον ακριτικό νομό. Οι διήμερες εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία, στη Βασιλική του Αγίου Αχίλλειου, του συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, που συμμετείχε αφιλοκερδώς στη φετινή διοργάνωση. Κορυφαία στιγμή της τρίωρης συναυλίας που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα αναδείχτηκε η συμμετοχή των Χάλκινων της Γουμένισσας, που έπαιξαν χωρίς πρόβα, για σχεδόν μισή ώρα, ήχους από παραδοσιακά μακεδονίτικα τραγούδια, στα οποία ο συνθέτης και η ορχήστρα του συμμετείχαν ..ροκάροντας σε μια διονυσιακή σχεδόν μουσική έκρηξη, στην οποία συμμετείχαν με ενθουσιασμό οι 2.000 και πλέον θεατές.

 Προηγήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής - πρώτης μέρας των Πρεσπείων- η εκδήλωση με τίτλο «Από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη», στην οποία διαβάστηκαν αποσπάσματα από έργα των δύο μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών (ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πέθανε το 1911 και ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε την ίδια χρονιά ενώ φέτος τιμούμε τα 100 χρόνια από το θάνατο του πρώτου και τη γέννηση του δεύτερου).

Στην εκδήλωση ο φιλόλογος - θεατρολόγος Κώστας Γεωργουσόπουλος συνέδεσε φιλολογικά τα δύο μαγικά πρόσωπα της λογοτεχνίας ενώ οι : Δημήτρης Μαρωνίτης, Μαρία Ναυπλιώτου, Κώστας Τσιάνος, Κώστας Καζάκος, Σπύρος Παπαδόπουλος και Γιώργος Χρονάς διάβασαν αποσπάσματα έργων των κορυφαίων λογοτεχνών.

Η τρίτη προγραμματισμένη εκδήλωση των φετινών Πρεσπείων θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου στη λίμνη Βεγορίτιδα με συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, σε εξέδρα που θα στηθεί μέσα στη λίμνη (οι θεατές θα παρακολουθούν από τις όχθες) ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής Φλώρινας -εμπνευστής και ιδρυτής των Πρεσπείων, Γιώργος Λιάνης , μόλις χθες στις Πρέσπες αποφασίστηκε και μια …τέταρτη κορυφαία εκδήλωση .

Στις 8 Δεκεμβρίου, στο θέατρο Μπάντμιγκτον στην Αθήνα, δεκάδες καλλιτέχνες (απ' αυτούς που συμμετείχαν τα 23 χρόνια των διοργανώσεων στις Πρέσπες) θα συμμετάσχουν σε μια κορυφαία μουσική εκδήλωση, που θα προαναγγέλλει τις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων στη Φλώρινα.

 Οι … «φωτιές των Χριστουγέννων», όπως ονομάζουν τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις τους οι Φλωρινιώτες, ανάγονται στα προχριστιανικά χρόνια - όταν οι αρχαίοι Μακεδόνες γιόρταζαν τη "Τη γέννηση του Ήλιου" στην αρχή του χειμερινού ηλιοστασίου, καθώς άρχιζε να μεγαλώνει η μέρα, τιμώντας έτσι το θεό του Ήλιου, Απόλλωνα. Αργότερα το έθιμο συνδέθηκε με τις φωτιές που άναψαν οι βοσκοί όταν γεννήθηκε o Χριστός , ενώ σήμερα συνεχίζεται με τη συμμετοχή και πολλών τουριστών που μετέχουν στις γιορτές.

Στη μεγάλη συναυλία - προαναγγελία των γιορτών της Φωτιάς στη Φλώρινα θα μετέχουν οι: Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος . Σταμάτης Κραουνάκης κ.α καθώς ντόπιοι καλλιτέχνες(οργανοπαίχτες και φχορευτές).

Τα φετινά «Πρέσπεια» ήταν οι λιτότερες (ο προϋπολογισμός τους δεν ξεπέρασε τα 50.000 ευρώ) γιορτές του ακριτικού νομού που διοργανώθηκαν τα τελευταία 23 χρόνια. Το σύνολο σχεδόν των καλλιτεχνών συμμετείχαν αφιλοκερδώς, καθώς όπως δήλωσε ο Σταμάτης Κραουνάκης «η παρουσία μας είναι ένα μικρό αντίδωρο σε μια περιοχή που δίνει επί αιώνες σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα μόνο …δώρα» .