Κεραμικό γυναικείο ειδώλιο 7000 ετών, του πολιτισμού Βίντσα, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στον οικισμό Γκράντατς, τοποθεσία κοντά στο χωριό Μπάπσκα, στην ανατολική Κροατία. Σύμφωνα με τον επικεφαλή των αρχαιολογικών ερευνών Μάρτσελ Μπούριτς, πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας εύρημα, που προέρχεται από τη δυτική Σερβία, όπου αναπτύχθηκε ο πολιτισμός της Βίντσα (5.300 - 4.600 π.Χ.).

Το ειδώλιο ανακαλύφθηκε κάτω από οικία του πολιτισμού Βίντσα και είναι το πρώτο κεραμικό γυναικείο ειδώλιο του συγκεκριμένου πολιτισμού που εντοπίζεται στην Κροατία. Η ανακάλυψη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εορτασμού της συμπλήρωσης 100 χρόνων των αρχαιολογικών ερευνών στο Γκράντατς», υπογράμμισε.

 Με την ανακάλυψη επιβεβαιώνεται η θεωρία του αρχαιολόγου Στόγιαν Ντιμιτρίεβιτς, ο οποίος το 1960 συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο Γκράντατς και είχε συμπεράνει ότι οι άνθρωποι της περιόδου και του πολιτισμού Βίντσα είχαν συχνές επαφές μεταξύ τους.

«Ο πολιτισμός Βίντσα και ο πολιτισμός Σόποτ που είναι νεότερος κατά 200 χρόνια συνεχίζονται στον πρώιμο πολιτισμό Στάρτσεβο (6.300 π.Χ.) και φέρνουν θεμελιώδεις αλλαγές στην τεχνολογική και κοινωνική δομή της ύστερης Νεολιθικής Εποχής στη νοτιανατολική Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Μπούριτς.

 Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ο οικισμός Γκράντατς στις δυτικές πλαγιές του όρους Φρούσκα Γκόρα είναι η μοναδική τοποθεσία του πολιτισμού Βίντσα στην Κροατία.

 Ο πολιτισμός Βίντσα ήταν ένας πρώιμος πολιτισμός της Ευρώπης που διήρκεσε από την 6η έως την 3η χιλιετηρίδα π.Χ. κατά μήκος της πορείας του ποταμού Δούναβη και ίχνη του εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η πρώτη αρχαιολογική ανασκαφή στο νεολιθικό οικισμό, Βίντσα, προάστιο του Βελιγραδίου, έγινε από τον Μίλογιε Βάσιτς.